Naslovnica O VINU FOTO: Fra Didak kao promicatelj poljoprivrede u Hercegovini

FOTO: Fra Didak kao promicatelj poljoprivrede u Hercegovini

Podijeli objavu

Fra Didak Buntić zacijelo je jedan od najpoznatijih Hercegovaca u povijesti te kršne zemlje. Radio je na dobrobit svih Hercegovaca, kojima ga je poslala Providnost.

U sklopu programa kojega prigodom stogodišnjice preminuća fra Didaka Buntića koju je organizirala Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM u suradnji sa fra Didakovom rodnom župom svetog Blaža Gradnići u nedjelju navečer je u staroj crkvi u Gradnićima održana tribina s temom „Fra Didak kao promicatelj poljoprivrede u Hercegovini“.

Diplomirani inžinjer poljoprivrede Mario Leko s Agromediteranskog zavoda iz Mostara je održao predavanje o kalemljenju voćaka i vinove loze. Prezentacijom u Power pointu i praktičnim savjetima Leko je zainteresiranim posjetiteljima u svojevrsnoj radionici s prezentacijom alatki i primjerima dijelova različitih voćki pokazao razne načine kalemljenja/cijepljenja voćki.

O eko uzgoju vinove loze i vina u Hercegovini govorio je enolog Josip Martinović. S postojećim količinama autohtonih sorti vinove loze u Hercegovini, domaća vina s tako malom proizvodnjom, teško mogu konkurirati na svjetskim tržištima. No, ukoliko se vinogradari i vinari okrenu eko proizvodnji, što ne iziskuje velika ulaganja niti novca niti truda, domaća vina mogu stati uz bok najrenomiranijim i trenutno traženim vrhunskim vinima koji su proizvedeni na potpuno prirodan način. Martinović je pozvao domaće vinare da se vrate prirodnoj zaštiti vinograda, onoj koja se upotrebljavala u vrijeme fra Didaka Buntića. To je zdraviji, prirodniji i uspješniji način zaštite trsova od štetnika. Vino proizvedeno od takvog grožđa u svijetu je sve traženije, kazao je Martinović.

Profesor Tihomir Prusina s Agronomsko i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, je upozorio na potrebu očuvanja autohtonih hercegovačkih sorti žilavke i blatine. U novije vrijeme se kao posljedica uporabe različitih kvasaca i drugih supstanci u proizvodnji vina počeo gubiti izvorni okus žilavke i blatine. Upravo je povratak autohtonosti naših izvornih vina svojevrsna garancija još prodornijeg uspjeha plasmana domaćih vina na svjetska tržišta. Umjesto da težimo nerealnim prinosima i kvanititeti trsova, moramo se vratiti prirodnom tretiranju vinove loze u svrhu očuvanja vrsti koje uspjevaju jedino u Hercegovini, kazao je među ostalim Prusina.

Program je moderirala Valerija Ćorić.

Podijeli objavu