Naslovnica GOSPODARSTVO Dalmatinski ugostitelji krenuli u potragu za sezoncima

  Dalmatinski ugostitelji krenuli u potragu za sezoncima

  Podijeli objavu

  Iako je potpuna nepoznanica kako će zbog pandemije izgledati predstojeća turistička sezona, ipak su iz susjedne Dalmacije već, čini se, kao nikad do sad, krenuli “u lov” na sezonske radnike u BiH.

  Traže sve – od kuhara specijalista, do pomoćnih kuhara, mesara, konobara, šankera, barmena, sobarica, spremačica, kućnih majstora, animatora, spašavatelja na bazenu i plaži…

  Nedostatak radne snage za sezonske poslove u ugostiteljsko-turističkom sektoru kronični je problem u Hrvatskoj, a poslodavci budućim uposlenicima nude besplatan smještaj i plaće, koje se, prema dosadašnjim informacijama, kreću od 1.000 do 2.500 eura za kuhare.

  I dok su prethodnih godina iskustva sezonaca iz Hercegovine bila različita, dotle su u Udruzi ugostiteljskih radnika Hercegovačko-neretvanske županije svjesni činjenice da će brojni pokušati u Hrvatskoj pronaći bolje uvjete za rad.

  Emir Veledar, predsjednik Udruge i konobar s višedesetljetnim iskustvom, podsjeća kako su u nekoliko navrata organizirali tromjesečne edukacije za zanimanja konobar i kuhar, kroz koje je prošlo na desetine mladića i djevojaka, a upravo s ciljem učenja osnova tih poslova.

  – Svjesni smo da poslodavci iz Hrvatske odvlače našu radnu snagu, usljed čega su naši ugostitelji i hotelijeri na gubitku – govori Veledar.

  Ukupno 3.840 kuhara je na zavodu za zapošljavanje rada. Zanimljivo, najviše ih je u Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji.

  Podijeli objavu