Naslovnica POLITIKA Nema potrebe za raspoređivanjem vojnika NATO-a u Brčkom

Nema potrebe za raspoređivanjem vojnika NATO-a u Brčkom

Podijeli objavu

Zamjenik načelnika stožera Vrhovnog zapovjedništva savezničkih snaga za Europu Bris Hude u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Brčko distrikta Sinišom Milićem rekao je kako smatra da nije pogoršana sigurnosna situacija u BiH i distriktu i da je to samo politička retorika, te da ne vidi potrebu za raspoređivanjem vojnika NATO-a u Brčkom.

– Kada se vratim u Brisel veleposlanicima mogu reći da ne postoji sigurnosna prijetnja Brčko distriktu i da situacija nije onakva kakvom su nam je predstavili pojedini mediji i ljudi – rekao je Hude, priopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta.

On je dodao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se sačuva mir u BiH i distriktu Brčko.

Milić je u razgovoru sa Hudeom u Brčkom istaknuo kako je sigurnosna situacija u distriktu stabilna, te da je bio iznenađen pozivom pojedinih političkih subjekata u BiH na raspoređivanje vojnika NATO-a u Brčkom.

– Moj dojam je da nijedan narod u distriktu nije za ratnu opciju. Većina stanovnika spremna je da putem dijaloga radi na unapređenju života u ovoj lokalnoj zajednici. Znamo da razgovor između sva tri naroda nema alternativu jer smo ovdje odnos izgradili upravo na dijalogu – dodao je je Milić.

On je napomenuo kako vlast u distriktu ima dobru suradnju sa supervizorom za Brčko i Lot timom EUFOR-a, kao i policijom Brčko distrikta koja profesionalno rješava sve probleme, navodi se u priopćenju.

Podijeli objavu