Naslovnica POLITIKA Komšiću u Vatikanu poručeno: BiH je zemlja tri konstitutivna naroda

Komšiću u Vatikanu poručeno: BiH je zemlja tri konstitutivna naroda

Podijeli objavu

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo primio je u ponedjeljak u audijenciju svojoj Privatnoj biblioteci u vatikanskoj Apostolskoj palači predsjedavajućeg člana kolegijalnoga tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Bosanski državnik se zatim sastao i nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, tajnikom za odnose s državama (“ministrom vanjskih poslova” u papinskome Državnom tajništvu.

Talijanska katolička agencija Servis regijskih informacija (SIR) objavila je da je Papa na kraju sastanka s Komšićem ocijenio: “On je dobra osoba”.

U razgovorima u Državnom tajništvu, kaže se u obznani Ureda za novinstvo Svete Stolice, “izraženo je zadovoljstvo postojećim dobrim bilateralnih odnosa i razmotreni su prioriteti kolegijalnog Predsjedništva. Zatim se razgovaralo o unutrašnjoj zbilji zemlje, opetujući potrebu promicanja pravno-društvene jednakosti svih građana koji pripadaju svakom konstitutivnom narodu. Dotaknuta su, napokon, neka regionalna pitanja, uključujući situaciju u zemljama zapadnog Balkana i proširenje Europske unije.”

Konstitutivni narod

Iz toga se razabire da je Gallagher inzistirao na tome da se hrvatski konstitutivni narod ravnopravno bira svog predstavnika u kolegijalno Predsjedništvo, u koje je Komšić, nota bene, izabran bošnjačkim glasovima.

S druge strane, ni Komšić ni Gallagher nisu otvorili pitanje predstavljanja državljana koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, unatoč presudi Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci (na temelju tužbe tih pripadnika romske odnosno židovske narodnosti, zakinutih Daytonskim ugovorom).

Gallagher je, kako doznajemo, podsjetio na ulogu Svete Stolice u međunarodnom priznavanju Bosne i Hercegovine i njezine teritorijalne cjelovitosti. U tom kontekstu je papa sv. Ivan Pavao II uzdigao tadašnjega i sadašnjega nadbiskupa vrhbosanskoga i metropolita bosanskohercegovačkoga Vinka Puljića u rang kardinala, čime je naglasio ravnopravnost Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj, gdje zagrebački nadbiskupi i metropoliti tradicionalno uživaju rang kardinala. Papa Benedikt XVI je 2008 odlikovao Komšića visokim odlikovanjem Svete Stolice.

Inoslav Bešker / Jutarnji List

Podijeli objavu