Naslovnica POLITIKA Njima je dobro: Državne institucije ne zanima poskupljenje goriva

Njima je dobro: Državne institucije ne zanima poskupljenje goriva

Podijeli objavu

Na crpkama u Republici Srpskoj tijekom sljedećih dana danima očekuje se poskupljenje goriva za pet pfeninga po litri. Iako povećanje cijene ovog energneta nije preveliko, svaki pfening je značajan za potrošače, koji se svakodnevno suočavaju s poskupljenjem skoro svih proizvoda.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore Republike Srpske, za “Nezavisne novine” govori kako je u prethodnom razdoblju cijena goriva bilježila pad.

“U budućem vremenu nas očekuje trend rasta, u prosjeku tri do pet pfeninga za benzin i dizel”, kaže Trišić.

Prema njegovim riječima, cijene se kreću u prosjeku BMB95 2,21-2,30 KM po litri i dizel ED5 2,-2,29 KM po litri, dok je cijena ukapljenog naftnog plina (LPG) i dalje 1,49-1,56 KM po litri, ovisno od regije i distributera.

Milovan Bajić, direktor “Krajina petrola”, kaže za “Nezavisne novine” kako ulazne cijene goriva stalno rastu, te da je teško bilo što predvidjeti što se tiče cijena na njihovim crpkama.

“Mi još nismo podizali cijene. Vidjet ćemo što će se događati u budućem vremenu na tržištu, ali ako se nastavi trend rasta morat ćemo ih korigirati”, kaže je Bajić.

Da je izgubilo svaki smisao pričati o stalnom poskupljenju naftnih derivata, kaže i Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika za međunarodni i unutarnji transport RS.

“Imali smo mjesec dana mirovanje, a onda nas opet očekuju dodatni udari”, kaže Grbić za “Nezavisne novine” i dodaje kako državi odgovara da je gorivo skuplje jer je veće ubiranje PDV-a, što donosi i veći proračun u državnim institucijama.

“Mi smo apelirali, tražili od nadležnih institucija razgovor za dobrobit ove gospodarske grane, koja je vrlo bitna. Inzistirali smo da se institucije RS, koje uzimaju 1,10 KM od jedne litre goriva, odreknu dijela ili trošarina ili dodatnih nameta koje mi imamo, a na dobrobit prijevoznika”, rekao je Grbić.

S bezinskih crpki u Republici Srpskoj kažu kako je već došlo do poskupljenja, ali da se još veće cijene mogu očekivati i u idućim danima. Sličan trend se može očekivati i u Federaciji BiH.

Podijeli objavu