Naslovnica KULTURA Najavljujemo: Predstavljanje novih knjiga prof. Ivana Sivrića

Najavljujemo: Predstavljanje novih knjiga prof. Ivana Sivrića

Podijeli objavu

Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne i Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg najavljuju predstavljanje dviju knjiga autora prof. Ivana Sivrića: “Orni za vrijeme” i “U zemlji ljudi”.

Predstavljanje će se održati u Narodnoj knjižnici u Širokom Brijegu, četvrtak, 20. siječnja 2022. u 19:00 sati.

U programu sudjeluju Ivan Baković, prof., predsjednik DHK HB, Gojko Jelić, predsjednik MH Široki Brijeg, Blanka Kraljević, prof., članica DHK HB, dr. sc. Tina Laco, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i autor.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ivan Sivrić (Krehin Gradac, Čitluk, 1950.) osnovnu je školu pohađao u Krehin Gracu, zatim u Čitluku i potom Učiteljsku školu u Mostaru. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je diplomirao na grupi filozofija-sociologija (1973.). Radio je u prosvjeti kao profesor više predmeta, potom kao stručno-politički djelatnik, a nakon demokratskih promjena obnašao je razne javne dužnosti. U Matici hrvatskoj je bio glavnim tajnikom (mostarske Matice) od 1998. do 2014. godine.

Jedan je od inicijatora osnivanja Hrvatskog intelektualnog zbora BiH. Bio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne u dva mandata. Redoviti je član HDZU-a u Sarajevu te je članom HAZU-a u BiH u svojstvu suradnika. Aktualni je predsjednik Fondacije za izdavaštvo F BiH. Nositelj je odličja prvog reda, Spomenice Domovinskog rata te drugih priznanja. Ima čin pukovnika.

Autor je knjiga: Rasprave i antirasprave ‒ mali ogledi o Hrvatima s ovog svijeta (2001.), Javno razmišljanje ‒ mali ogledi o Hrvatima s ovog svijeta (2004.), Politika za obične ljude – Bakulina škola poštenja (2005.) i Vjerujem u Hercegovinu (2010.). Knjiga o knjigama (2016.), Orni za vrijeme (2021.), U zemlji ljudi (2021.) i Za suvremena pitanja (2021.). Priredio je samostalno ili u suradnji: Hrvati u BiH – ciljevi i mogućnosti (zbornik 1995.), Pitanje iz Mostara (MH Mostar 2004.), Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru (1997. – 2007.) (monografija, 2007.). Glavni je urednik monografije Matice hrvatske Mostar – Široka su Matičina jedra (2007.) te Brotnjo – jučer, danas, sutra (zbornik, OV Čitluk 2009.). Autor je teksta i scenarija za dokumentarno-panoramski film Brotnjo, taj divni krajolik. Glavni je urednik i priređivač monografije Brotnjo – naša priča (2010.). Bio je zamjenik glavnog urednika časopisa Motrišta od 9. do 34. broja, idejni začetnik te glavni urednik časopisa Suvremena pitanja (šestomjesečnik, objavljen 31. broj). Bio je članom uredništva međunarodnog znanstvenog časopisa Mostariensia.

Recenzent je, urednik, promotor i lektor više književnih i stručnih knjiga. Sudjelovao je u brojnim empirijskim istraživanjima kao istraživač, voditelj dijela projekta i voditelj projekta; na znanstvenim i stručnim skupovima kao organizator, uvodničar i referent itd. Priloge je objavljivao u časopisima: „Naši dani“, „Odjek“, „Hrvatsko slovo“, zatim u „Motrištima“, „Stećku“, „Gaudeamusu“, „Hrvatskoj misli“, „Maruliću“, „Vrutku, „Vitku“, „Stolačkom proljeću“, „Suvremenim pitanjima“, „Osvitu“, „Mostariensiji“, „Humu“, zborniku Brotnjo (godišnjak) i drugim zbornicima te na više portala. Pjesme su mu prevedene na albanski i makedonski jezik. Dijelovi knjige Rasprave i antirasprave – mali ogledi o Hrvatima s ovoga svijeta, objavljivani su kao feljton u dnevnim novinama. Veći dio godine boravi u rodnom Krehin Gracu.

Podijeli objavu