Naslovnica POLITIKA Nelson i Sattler upozorili kako je 5 do 12 za postizanje dogovora...

Nelson i Sattler upozorili kako je 5 do 12 za postizanje dogovora o Izbornom zakonu

Podijeli objavu

Američki veleposlanik Eric Nelson i šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler su rekli kako je Mostarski sporazum dao nadu građanima da će BiH krenuti naprijed, ali da danas prevladava strah i da je 5 do 12 za postizanje dogovora.

Govoreći o produbljenoj političkoj krizi u BiH i narušenim političkim bošnjačko-hrvatskim odnosima u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona, koji su najavljeni za sljeći tjedan je pozvao sve sudionike na odgovornost upozoravajući kako je to posljednja šansa da se postigne dogovor – piše Klix.ba.

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler je naglasio kako je potrebno da svi akteri koji sudjeluju u ovom procesu svoju energiju usmjere na postizanje dogovora.

“Mi smo spremni ići do kraja i da pružimo svoju podršku i to jeste naš posao i naše uvjerenje s obzirom na važnost pitanja kojim se bavimo. Unaprijeđenje odnosa između Bošnjaka i Hrvata jeste nešto što je izuzetno važno, na čemu radimo predano, i pitanju da svi građani ove zemlje ostvare svoje pravo da se mogu kandidovati za najviše pozicije u vlasti, što je u skladu i s presudama Europskog suda.

Također je važno ustanoviti i pravila koja će omogućiti održavanje pravičnih izbora. Ono što smo boreći se vidjeli je upravo izostanak te volje da se stavovi približe i jeste teško. Ali želim pozvati sve aktere da iskoriste ovu posljednju priliku zaista, jer i ukoliko dođe do postizanja određenog dogovora bit će potrebno jedno vrijeme u Parlamentu BiH. Pozivam sve da budu odgovorni i da se vrate za stol i pokažu volju” kazao je Sattler.

Američki veleposlanik Eric Nelson ne dovodi u pitanje održavanja izbora u BiH ove godine, ali naglašava kako je važno da se održe s više integriteta i da građani vjeruju da je njihov glas bitan.

“Zbog toga Johann Sattler i ja radimo zajedno na tome i tražimo da dođe do izborne reforme i na tehničkom i na administrativnom, ali i na zakonodavnom nivou, da bi se uklonile slabosti koje vidimo iz jedne u drugu izbornu godinu. Dolazimo do trenutka kada je 5 do 12, kada postoji posljednja šansa da se riješi ono što su HDZ i SDA izrazili kao svoja opredjeljenja, prije više od 18 mjeseci, a odnosi se na Predsjedništvo BiH i provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava. Zato smo odlučili da dođemo u Mostar kako bismo sve podsjetili da su fleksibilnost i odgovornost ključne stvari i da su moguće. Kompromis se mora postići, a za konsenzus on je potreban. SAD će nastaviti i dalje raditi sa Evčuropskom unijom da bi se to riješilo”, zaključio je američki veleposlanik u BiH Eric Nelson tijekom boravka u Mostaru – piše Klix.ba.

Podijeli objavu