Naslovnica GOSPODARSTVO Črtveročanoj obitelji mjesečno za život potrebno preko 2200 KM

  Črtveročanoj obitelji mjesečno za život potrebno preko 2200 KM

  Podijeli objavu

  Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec prosinac 2021. godine iznosi 2.265,67 konvertibilnih maraka (KM) i za 75,37 KM je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

  Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za mjesec listopad 2021. godine iznosila je 999 KM, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku i za jednu KM je veća od iznosa u prethodnom mjesecu.

  Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 44,09 posto, navode iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

  Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četvoročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

  Samu potrošačku košaricu čine sljedeće kategorije: prehrana 45,3 posto; stanovanje i komunalne usluge 13,7 posto; higijena i održavanje zdravlja 6,6 posto; obrazovanje i kultura 8,8 posto; odjeća i obuća 14,1 posto; prijevoz 6,1 posto; održavanje kućanstva 5,3 posto.

  U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

  Podijeli objavu