Naslovnica POLITIKA Šarena laža: Kako će Fadil Novalić isplatiti 1000 KM svakoj rodilji?

Šarena laža: Kako će Fadil Novalić isplatiti 1000 KM svakoj rodilji?

Podijeli objavu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozvao je jučer predsjedavajuće Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da po hitnom postupku na dnevni red sjednica stave Prijedlog zakona o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH.

Dodaje kako se usvajanjem ovog zakona osigurava jednaka minimalna pomoć nezaposlenim rodiljama u visini od 30 posto prosječne neto plaće u FBiH, a onda navodi “da se daje mogućnost svim županijama u FBiH da osiguraju rodiljne naknade od po 1.000 KM.”

Mogućnost se daje tako što se sugerira županijama da novac koji dobiju od Vlade FBiH troše u ove svrhe – piše Faktor.

Budući da nije bilo jasno na koji način žipanije mogu umjesto minimalnih 299,7 KM, koliko je planirano zakonom o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH, rodiljama davati naknadu od po 1.000 KM, dodatno pojašnjenje je stiglo iz Ureda premijera FBiH.

– Tim zakonom uređuju se minimalna prava svim rodiljama u Federaciji BiH, 30 posto prosječne plaće u FBiH i to će se isplaćivati s razine županija, a iz transfera od 200 milijuna KM koji je predviđen u proračunu FBiH za ovu godinu za županije, za socijalne, infrastrukturne, zdravstvene reforme, stvara se mogućnost da iz tog transfera županije osiguraju novac i isplaćuju rodiljne naknade po 1.000 KM.

– Županije se ne obvezuju na to, ali imaju mogućnost, postoji novac u Prijedlogu proračuna FBiH za 2022. godinu, da rodiljama isplaćuju naknade od po 1.000 KM. To je jako plemenita ideja, imaju priliku povećati naknade i iznad tog minimuma – rečeno je za Faktor iz kabineta Fadila Novalića.

Podijeli objavu