Naslovnica GOSPODARSTVO Novi val poskupljenja: Espresso kava 3 KM, pizza 10 KM…

  Novi val poskupljenja: Espresso kava 3 KM, pizza 10 KM…

  Podijeli objavu

  Nova godina je donijela novi udar na potrošače. Tako je bilo pitanje dana kada će se stalni puzajući rast cijena hrane i osnovnih prehrambenih namirnica pretočiti u val poskupljenja u ugostiteljskim objektima, poput kafića i restorana.

  Iako su, potiho, posljednjih dana prošle godine ugostitelji povećali cijenu espreso kave u prosjeku za pola marke, ovaj omiljeni napitak bh. građanima, definitivno, više nema staru cijenu.

  Tako je cijena kave u Mostaru, ali i drugim hercegovačkim mjestima, u ugostiteljskim objektima poskupjela za pola KM i sada je, uglavnom, dvije KM, a ponegdje i 2,5 KM. Iste cijene su zabilježene u Banjoj Luci, a u pojedinim sarajevskim ugostiteljskim objektima espreso kava košta i 3 KM.

  No, nije samo zabilježen skok cijena kave. Poskupjelo je, praktično, skoro sve; od pite, hamburgera, sendviča, do pizze, koja će, sudeći prema novoj cijeni, biti luksuz.

  Praktično, cijene sendviča, pizze, palačinki su porasle u prosjeku za dvije KM pa su brojni građani komentirali kako pizza postaje luksuz jer je stigla i do 10 KM.

  Zabilježen je i skok cijena u slastičarnicama, u kojima je sada komad torte, umjesto 3 i 3,5 KM, skuplji za marku, ponegdje i dvije.

  – Jednostavno, morali smo. Sve je otišlo u nebo, od nabavne cijene kave, koja se sada kreće između 40 i 60 KM umjesto 25 i 30 KM, do svih drugih namirnica, ulja, brašna, šećera, piletine i drugih vrsta mesa, povrća, u najkraćem, svega – kazao je za Avaz jedan mostarski ugostitelj.

  Amir Hadžić, predsjednik Udrugw hotelijera i restoratera BiH, ukazuje upravo na činjenicu da je zabilježen ogroman rast cijena osnovnih namirnica.

  – Kada se sve to zbroji, dolazimo do toga da je zabilježen rast cijena u prosjeku od 30 posto. Jednostavno, prinuđeni smo bili se sve to uklopiti i da, što se kaže, budemo na pozitivnoj nuli. A to, sigurno, nije do nas, već do sustava, koji ne postoji. I ovako smo opterećeni brojnim parafiskalnim nametima, servisiramo proračunske korisnike i naši novci se rasipaju, a s druge strane pandemija je brojne objekte zatvorila – kaže Hadžić.

  Marin Bago iz Udruge za zaštitu potrošača „Futura“ navodi kako skok cijena u ugostiteljskim objektima nije nikakvo iznenađenje.

  – To je bilo očekivano i to je samo lančana reakcija, budući da je poskupjelo sve; od hrane do energenata – istakao je Bago.

  Podijeli objavu