Naslovnica Obavijesti U ponedjeljak rušenje nekadašnjeg Ćirinog kolodvora u Mostaru

U ponedjeljak rušenje nekadašnjeg Ćirinog kolodvora u Mostaru

Podijeli objavu

Obavještava se stanovništvo grada Mostara, kako će zbog rušenja starog „Ćirinog“ željezničkog kolodvora, u ponedjeljak 10. siječnja 2022. godine od 7:00 sati za promet motornih vozila biti zatvoren zapadni kolnik u ulici Ante Starčevića na dionici od Španjolskog trga do hotela „Ero“.

Dvosmjerni promet odvijat će se istočnim kolnikom.

Ćirin kolodvor u Mostaru građen je od 27. kolovoza 1884. do 13. lipnja 1885. godine, kada je puštena u promet dionica željezničke pruge uskog kolosijeka Metković (Hrvatska) – Mostar dužine 42,4 km.

Prvi vlak na pokusnoj vožnji prošao je 12. travnja 1885. od Mostara do luke Metković. Iz vojničkih i tehničkih razloga odlučeno je da se pruga prema luci Metković gradi desnom obalom Neretve.

Austrougarska vlada je kao graditelja Južne pruge izabrala Karla Schwartza iz Beča. Gradnja je započela 1884., a završila 1885.

U prijamnoj zgradi kolodvora Mostar bila je željeznička administracija i željeznička arhiva do početka 1992. kada je u ratnim događanjima zgrada zapaljena. U sustavu kolodvora bila je radionica za popravke lokomotiva, vagona i ložionica, kao i parkirno mjesto za lokomotive.

Brotnjo.info

Podijeli objavu