Naslovnica SVIJET Njemačka obustavila rad tri nuklearne elektrane, a Slovenija će tek graditi novi...

Njemačka obustavila rad tri nuklearne elektrane, a Slovenija će tek graditi novi blok u Krškom

Podijeli objavu

Njemačka je u petak obustavila rad tri od šest preostalih nuklearnih elektrana u sklopu plana o napuštanju nuklearne energije i okretanju proizvodnji struje iz obnovljivih izvora.

Njemačka je nakon tri i pol desetljeća rada ugasila reaktore Brokdorf, Grohnde i Gundremmingen C, kojima upravljaju energetski divovi E.ON i RWE.

Preostale tri nuklearne elektrane, Isar 2, Emsland i Neckarwestheim II, bit će ugašene do kraja 2022. godine.

Svih šest nuklearnih elektrana u Njemačkoj zaslužno je za samo 12 posto ukupno proizvedene električne energije u 2021. godini.

Slovenija će graditi drugi blok nuklearke Krško

Slovenska vlada tijekom srpnja 2021. godine izdala je GEN Energiji energetsku dozvolu za planiranje i gradnju drugog bloka nuklearke Krško. To je tek početak dugoročnog procesa u kojemu će se za taj projekt tražiti šira društvena suglasnost. GEN-i je za dozvolu aplicirao krajem siječnja 2020.

Energetska dozvola predviđa gradnju nuklearke treće generacije s tlačnim tipom reaktora na laku vodu (PWR), reaktorom snage 1100 MW, te predviđenom godišnjom proizvodnjom struje od 8-12 TWh. Predviđeni životni vijek nuklearke takvog tipa je 60 godina, ima najviši sigurnosni standard i fleksibilni način rada jer joj se kapacitet i prilagođava potrebama elektroenergetskog sistema.

Okvirno se računa da bi nova elektrana koštala oko 5 milijardi eura, a GEN Energija bi je financirala vlastitim prihodom od prodaje električne energije, kreditima i obveznicama, no ne isključuje se niti mogućnost sudjelovanja drugih partnera u projektu.

Brotnjo.info

 

Podijeli objavu