Naslovnica DRUŠTVO Ponos Brotnja: Petra Ivanković i Ines Pehar dobitnice Rektorove nagrade

Ponos Brotnja: Petra Ivanković i Ines Pehar dobitnice Rektorove nagrade

Podijeli objavu

Studentice završne godine Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Broćanke Petra Ivanković i Ines Pehar dobitnice su prestižne Rektorove nagrade za istraživanje na temu „Oporba tekstilne otpadne vode za procese bojanja, pranja i bijeljenja MBR-UF hibridnim postupkom“.

Kako su kazale za brotnjo.info, istraživanje su započele prošle godine u vrijeme pandemije koronavirusom u suradnji s prof.dr.sc. Davorom Dolarom te doktorandicom koja je radila istraživanje otpadnih voda iz tekstilne industrije iz tvornice Galeb u Omišu.

„Naš znanstveni rad temelji se na biološko-fizikalnom procesu obrade otpadne vode tzv. membranska filtracija, membranski bioreaktor. Naime, takva obrađena voda analizirala se te je bila dalje korištena u standardnim procesima tekstilne industrije: bojanje, pranje i bijeljenje kako bi se uvidjelo je li kvaliteta vode dovoljno dobra za te procese kao što je vodovodna. (Zato i naslov “oporaba” odnosno ponovna upotreba) Testovi (na pletivu) su na kraju pokazali da se ta voda može ponovno koristiti što je vrlo značajna ušteda pitke vode koja se u velikim količinama troši u tekstilnoj industriji.“

Uz to što im je Rektorova nagrada velika čast, njih dvije ističu kako je im je ona otvorila mnoga vrata za daljnje školovanje. Naime, obje u zadnjem semestru idu u inozemstvo na studentsku razmjenu i praksu.

Vjerujemo kako će im i nagrada i stečeno iskustvo otvoriti brojne mogućnosti kad izađu na tržište rada.

Mi Brotnjaci smo ponosni na naše cure i želimo im puno uspjeha u daljnjem znanstvenom usavršavanju.

Autor: Tanja Vučić

Podijeli objavu