Naslovnica Najave Kušanje mladog vina 9. siječnja u Gradnićima

Kušanje mladog vina 9. siječnja u Gradnićima

Podijeli objavu

I ove godine u župi sv. Blaža u Gradnićima, treći put zaredom, biti će upriličeno kušanje mladoga vina koje će se održati u nedjelju 9. siječnja 2022. godine nakon pučke mise u 11 sati.

Ovogodišnji susret vinara u Gradnićima proširuje se na područje nekadašnje Župe Brotnjo. Danas je to područje od čak 12 župa: Gradnići (matica), Gabela, Čapljina, Gabela Polje, Gorica – Struge, Čerin, Međugorje, Gradina, Ploče – Tepčići, Čitluk, Kruševo, dok selo Lipno pripada Župi Grljevići.

Svi župljani spomenutih župa koji žele sudjelovati i imaju vlastito domaće vino te ga žele donijeti na kušanje dobro su došli.

Kušanje mladog vina 2021. godine

Vino za ocjenjivanje je potrebno priložiti u staklenim bocama od 0,75 ili 1 litra bez etikete. Prilikom predaje vina vinar će dobiti broj u ‘Didakovu domu’ (župna dvorana) prije mise u vremenu od 10 do 11 sati.

Kvalitetu vina ocjenjivat će tri enologa iz našega kraja, a za najbolje će biti pripremljene nagrade.

Na prošlom ocjenjivanju za vino Žilavka prvo mjesto je osvojio Damir Pehar Zečev (Gradnići), drugo mjesto Nikola Tolj (Gornja Blatnica) i treće mjesto Stanko Dugandžić (Donji Mali Ograđenik).

Za vino Blatina prvo mjesto osvojio je Zoran Zubac (Gradnići), drugo mjesto Mladen Vučić Vidasov (Gornja Blatnica) i treće mjesto Dinko Ćorić (Paoča).

Cilj ove manifestacije je blagoslov vina iz župe, okupljanje i druženje župljana, promocija najstarijeg vinskog podruma u BiH, razmjena iskustava i mišljenja o vinima…

Organizatori se nadaju kako će ova manifestacija prerasti u tradicionalnu te da će biti prepoznatljiv događaj u župi sv. Blaža u Gradnićima.

Brotnjo.info