Naslovnica POLITIKA Već početkom godine doći će do povećanja mirovina u FBiH?

Već početkom godine doći će do povećanja mirovina u FBiH?

Podijeli objavu

Dok čekaju mirovine za prosinac, čija isplata počinje 5. siječnja 2022. godine, i uz njih financijsku podršku od 50 KM, umirovljenici širom Federacije BiH svjesni kako od traženog povećanja njihovih primanja za 10 posto do kraja godine nema ništa.

Međutim, uspjeli su prevaliti jedan dio puta koji vodi prema izvanrednom i redovitom usklađivanju mirovina u 2022. godini, odnosno, povećanju, a nakon što su prije šest dana u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta usvojene izmjene i dopune Zakona o MIO – piše Avaz.ba.

Iz Saveza umirovljenika FBiH podsjećaju na to kako su počeli raditi na izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o MIO. Predsjednik Saveza Redžo Mehić parlamentarcima je poručio kako će, ako ne dignu ruke na izmijenjene članaka Zakona koji se tiču izravnog materijalnog položaja umirovljenika, kazniti upravo ovu populaciju, a ne Vladu FBiH.

No, sljedeći korak je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koja će, nadaju se u Savezu, biti održana do kraja godine i čiji će izaslanici, kao i njihove kolege, imati razumijevanja kako bi u konačnici bile usvojene izmjene i dopune Zakona o MIO.

-Mi u Savezu smatramo kako nema razloga za to da izaslanici u Domu naroda čine zapreku i da ne dignu ruku, jer ova priča se ne tiče nikakvog nacionalnog pitanja, već cijele jedne populacije, koja je vrlo ugrožena – kaže Mehić.

U slučaju da do kraja godine ovo zakonsko rješenje bude usvojeno, a potom i sve ostale tehničke pripreme za njegovo stupanje na snagu, Vlada FBiH bi, ocjenjuje Mehić, trebala imati razumijevanje i sluh kako bi uložila dodatni napor za to da se odmah u siječnju izvrši izvanredno usklađivanje mirovina.

To bi značilo da bi povećanje mirovina, prema dosadašnjem izračunu svih parametara, moglo ići do 4,5 posto, i to već od 5. veljače.

– Mi ćemo inzistirati na tome da se odmah krene s izvanrednim usklađivanjem mirovina, dok bi redovito trebalo biti izvršeno 15. trabnja, s primjenom od 1. siječnja, kako to zakon nalaže. To bi, donekle, popravilo naš položaj – naglašava Mehić.

Prema usvojenim izmjenama Zakona o MIO, mirovine će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog BDP-a.

Ublažena je odredba o izvanrednom usklađivanju mirovina, koje se može provesti ako je stopa rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u proračunu FBiH. Prema važećem zakonu, trebaju biti ispunjeni uvjeti u prethodne dvije godine – piše Avaz.ba.

Podijeli objavu