Naslovnica CRNA KRONIKA Prije godinu dana razoran potres pogodio Banovinu

Prije godinu dana razoran potres pogodio Banovinu

Podijeli objavu

Godina je dana od jakog potresa koji je 28. prosinca u 6,28 sati pogodio Petrinju, da bi je sljedećeg dana pogodio još razorniji potres – magnitude 6.2 prema Richteru koji je odnio živote i teško oštetio cijelu Sisačko-moslavačku, ali i okolne županije.

Prvi petrinjski potres od 28. prosinca bio je magnitude 5.0 prema Richteru, no već idućeg dana, Baniju pogađa još jači potres koji je odnio osam ljudskih života. U Majskim Poljanama kod Gline poginulo je petero osoba, u Petrinji je smrtno stradala 13-godišnjakinja Laura Cvijić, najmlađa žrtva potresa na Baniji. Među žrtvama je žena koja je ozljedama zadobivenima u potresu podlegla u ožujku 2021.

U potresu je ozlijeđeno 28 osoba.

Još dvoje građana poginulo je u raščišćavanju ruševina od potresa, pokazuju podaci Civilne zaštite.
Hitne službe danima nakon potresa radile su na otklanjanju i raščišćavanju ruševina, a u prvim trenucima nakon potresa, na spašavanju života, izvlačenju iz ruševina.

Na terenu je u trenucima najveće potrebe, bilo 800 vatrogasaca, 450 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, 590 djelatnika i volontera Hrvatskog Crvenog križa, vojska, policija, državna intervencijska postrojba, ali i 300 građevinskih stručnjaka Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.
No osim hitnih službi, prizori s potresom pogođenog područja, nagnali su na reakciju brojne građane iz svih dijelova Hrvatske koji su u prvim danima nakon potresa sakupljali donacije, odlazili na Baniju u privatnoj inicijativi, obilazili pogođene građane.

Razoran potres uzrokovao je veliku materijalnu štetu u tri županije – Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj koju je Svjetska banka procijenila na 5,5 milijardi eura, a Hrvatskoj je Europska komisija dodijelila 319 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu javne infrastrukture i zgrada oštećenih u potresu na tom području.

Hina

Podijeli objavu