Naslovnica CRKVA Danas Božić slave i pravoslavni kršćani u Grčkoj, Cipru, Albaniji, Bugarskoj i...

Danas Božić slave i pravoslavni kršćani u Grčkoj, Cipru, Albaniji, Bugarskoj i Rumunjskoj

Podijeli objavu

Iako je uvriježeno mišljenje kako Božić 25. prosinca slave samo pripadnici Rimokatoličke crkve, to nije točno. Božić danas slave i vjernici Pravoslavne crkve u Grčkoj, Cipru, Albaniji, Bugarskoj i Rumunjskoj, dok će ostatak pravoslavnih vjernika u državama poput Rusije i Srbije Božić će proslaviti 7. siječnja.

Pitate se kako je to moguće?

Naime 1923. godine srpski znanstvenik Milutin Milanković  na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu je predložio revidirani  kalendar, koji je poznat kao i Milankovićev kalendar. Kalendar su odmah usvojile pravoslavne crkve u gore spomenutim državama, ali je izostala podrška Sindoa Srpske pravoslavne crkve koji je odbio prijedlog reforme kalendara. Isto je učinila i Ruska pravoslavna crkva, tako da oni Božić slave prema Julijanskom kalendaru.

Milankovićev kalendar u startu otklanja nedostatak julijanskog kalendara i usuglašava ga sa gregorijanskim, a onda u oba kalendara uvodi dodatnu točnost. Razlika između Milankovićeva i gregorijanskog kalendara javila bi se se tek za skoro tisuću godina.

Brotnjo.info

Podijeli objavu