Naslovnica CRNA KRONIKA Kazne od 300 do 900 maraka za posjedovanje petardi

Kazne od 300 do 900 maraka za posjedovanje petardi

Podijeli objavu

Kako bi se spriječila prodaja pirotehnike na štandovima na kojima se prodaju nakit i pokloni za nastupajuće blagdane, tržišni i turistički inspektori u Županiji Sarajevo (?ŽS) te pripadnici svih policijskih uprava u ŽS ovih dana pojačat će kontrole.

Potvrdila je to za “Avaz” Vildana Brdarić, glasnogovornica Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.

Inače, prema Zakonu o javnom redu i miru, zabranjeno je posjedovanje, paljenje, nuđenje, prodaja ili kupovina opasnih prskalica, petardi i raketica.

– Zajedno će raditi na sprečavanju nelegalne prodaje, uključujući i prodaju pirotehničkih sredstava. U skladu s odredbama Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH, inspektori kontroliraju prodaju bez odobrenja za rad nadležnog tijela, odnosno prodaju robe koja nema vjerodostojnu dokumentaciju, a iz koje se nedvosmisleno može utvrditi podrijetlo i vlasništvo – rekča je Brdarić.

Ovim zakonom, naglašava, kazne za rad bez odobrenja iznose od 1.000 do 1.500 KM.

– Za provođenje ovog zakona na terenu zaduženi su pripadnici Ministarstva unutrnjih poslova ŽS. Prema tome, građane koje zateknu na javnom mjestu kako posjeduju, pale, ustupaju, prodaju, kupuju ili nude petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog tijela, mogu kazniti od 300 do 900 KM – naglašava je Brdarić.

Podijeli objavu