Naslovnica DRUŠTVO Viončani donirali olatar za novu crkvu u Baranji

Viončani donirali olatar za novu crkvu u Baranji

Podijeli objavu

U baranjskom mjestu Gajiću, u Općini Draž, niknula je nova crkva. Mještani sljedeće godine očekuju i posvetu crkve te ujedinjenje župa iz Draža i Duboševice. Crkvu gradi Udruga vinara i vinogradara Sveti Martin iz Gajića, a za ideju i provedbu najodgovornija je predsjednica te udruge Janja Čeliković.

Janja Čeliković kazuje kako je gradnja crkve u Gajiću bila posljednja želja njenog pokojnog oca i ona se odlučila na taj pothvat. Svjedočila je gradnji i posveti malene crkve u selu Ovčari kod Đakova u kojem živi tek sedam obitelji, a posebno se radovala gradnji crkve tijekom progonstva – piše Radio Osijek.

Kao dugogodišnja turistička djelatnica, direktorica turističkih zajednica Baranje i Belišća i utemeljiteljica nekoliko kulturnoumjetničkih društava i tradicijskih manifestacija, Janja Čeliković stekla je mnoštvo prijatelja uz čiju je potporu u lipnju prošle godine počela graditi malu crkvu s dvoranom površine 70-ak četvornih metara.

Većina je sredstava zapravo donacija građevinskog materijala i opreme, a u gradnju su se uključili brojni prijatelji iz Hrvatske i inozemstva, među njima poznati televizijski voditelj Branko Uvodić, crkveno zvono donacija je iz Poljske….

Posebno je bilo veselo u subotu kada je u Gajić stigla skupina prijatelja iz Vionice, mjesta u župi Međugorje i Općini Čitluk. Vodio ih je Damir Mandarić, predsjednik HKUD-a Sveti Marko koji je povezan s Janjom Čeliković jer su nekoliko godina sudjelovali na folklornim manifestacijama u Bocanjevcima i Belišću.

Dugogodišnje prijateljstvo rezultiralo je prelijepim darom crkvi uoči Božića. Kada su se Vioničani obratili Marinu Radišiću i Predragu Smoljanu, načelniku Općine Čitluk i predsjedniku Općinskog vijeća Čitluk te im objasnili kako doniraju oltar za novu crkvu u Gajiću u Baranji, oni su odlučili “pojačati” donaciju kipom Gospe međugorske u prirodnoj veličini.

Više u audioprilogu Radio Osijeka.

Podijeli objavu