Naslovnica LOKALNO Novalić, Izetbegović i Komšić šute: Zdravstveni djelatnici u Konjicu prestali s radom,...

Novalić, Izetbegović i Komšić šute: Zdravstveni djelatnici u Konjicu prestali s radom, plaću nisu primili od srpnja!

Podijeli objavu

Dramatično je jutros u Konjicu ispred Opće bolnice, jer su zdravstveni radnici kolektivno prekinuli rad i skinuli bijele kute, navodeći kako su im obitelji dovedene na rub egzistencije, jer od srpnja nisu primili plaće zbog blokiranih računa.

S pomiješanim osjećajima gorčine, ljutnje, tuge i poraza zdravstveni radnici Opće bolnice i Doma zdravlja u Konjicu podsjećaju da su na problem ukazivali svim vladajućim strukturama, ali da im vapaj nitko od odgovornih nije čuo i da drugog izbora nemaju.

Neki od njih spominju i oproštaj od zemlje i objašnjavaju kako je to očajnički potez na koji su prisiljeni, zbog stanja u koje su dovedeni časno radeći svoj posao – piše Klix.ba.

Osman Tucaković, jedan od prisustnih zdravstvenih radnika, kaže kako bijelu kutu nije skinuo ni u ratu, a sada ga skida.

“Ovo je nedopustivo”, “Za ovo mora netko odgovarati”, neki su od komentara koji se čuju ispred zgrade konjičke zdravstvene ustanove koja danas ostaje bez radnika.

U znak podrške stižu im i kolege iz Mostara i drugih krajeva Hercegovine kako bi upozorili javnost, da će se problem iz Konjica lako preliti i na druge zdravstvene ustanove te pozivaju nadležne na žurnu reakciju, navodeći kako će u protivnom oni biti odgovorni za posljedice, koje bi mogle biti nesagledive.

Zdravstveni radnici u Konjicu već izlazili na ulice te 26. Studenoga aktivirali generalni štrajk, a potom i blokirali magistralu u Konjicu i borili se svim sindikalnim sredstvima za svoje zarađene plaže, ali kako kažu, više nema smisla za takvu borbu.

Poručuju kako predstavnici vlasti koji su ih konstantno ignorirali, nisu poduzeli potrebne korake da bi Porezna uprava FBiH deblokirala račune zdravstvenih ustanova kako bi se za 320 radnika isplatile zarađene plaće i da je to jedini razuman potez koji mogu napraviti.

Odlaskom svih zdravstvenih radnika u Konjicu pada i cjelokupan zdravstveni sustav, što bi moglo uzrokovati nesagledive posljedice, jer će automatski biti ugroženi životi svih građana te općine koji budu trebali Hitnu medicinsku pomoć, jer im je neće imati tko ukazati – piše Klix.ba

Podijeli objavu