Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Mjesečna vinjeta košta kao jedna vožnja na relaciji Zagreb – Vrgorac

  Mjesečna vinjeta košta kao jedna vožnja na relaciji Zagreb – Vrgorac

  Podijeli objavu

  Do kraja mjeseca Slovenija prelazi na sofisticirani način naplate autoceste putem elektronskih vinjeta!

  O čemu se radi? Proces naplate e-vinjetama znatno je jednostavniji i ide na ruku vozačima. Osim što više nećete čekati u redu za kupnju vinjete, u povijest odlazi i ljepljenje, skidanje i struganje vinjeta s vjetrobranskog stakla.
  Dakle, nije potrebno fizički posjetiti prodajno mjesto ili tražiti samoposlužne prodajne uređaje, najčešće smještene u sklopu benzinske postaje ili graničnog prijelaza, e-vinjete se mogu kupiti i iz vlastitog dnevnog boravka, putem interneta. I to za manje od minutu – piše Jutarnji.hr.

  U jednostavan upitnik treba tek upisati broj i zemlju registracije te mail adresu na koju će biti poslana potvrda o uplati.

  Nakon što ostavite broj registracije, više vas nitko neće zaustavljati niti išta pitati, ostalo je na kamerama. Ako niste kupili elektronsku vinjetu sustav će vas brzo prepoznati i alarmirati policiju.

  Glavne značajke e-vinjete zapravo se ne razlikuju od klasične u obliku naljepnice. To znači da kupnjom e-vinjete ostvarujete pravo na korištenje svih autocesta i brzih cesta u Republici Sloveniji te da se cestarina ne naplaćuje po prijeđenoj udaljenosti.

  Cijena godišnje e-vinjete iznosi 110 eura (825 kuna), mjesečne 30 eura (225 kuna), a tjedne 15 eura (112 kuna).

  U isto vrijeme, Hrvatska je potpuno netalentirana kada treba smisliti održiv način naplate cestarina.
  Nedavna rasprava u Saboru aktualizirala je temu beskontaktnog plaćanja na domaćim autocestama i navodno se već radi na izmjenama i dopunama Zakona o cestama, no kada se sjetimo koliko puta smo ostali prevareni, teško je očekivati lijepe vijesti.

  A za lijepe vijesti nije potrebno izmišljati toplu vodu, dovoljno je kopirati ono što odavno postoji u brojnim zemljama Europske Unije. No, u tom slučaju trebalo bi smanjiti i prekvalificirati veliki broj zaposlenika, posebno u sektoru naplate.

  Dodatan problem u Hrvatskoj su i previsoke cijene. Naime, autocestu od Zagreba do Splita i nazad platit ćete 137 kuna više nego mjesečnu vinjetu u Sloveniji.
  Isto tako, za cijenu jednomjesečne vožnje po Sloveniji kod nas ćete doći od Zagreba do izlaza Vrgorac.
  U jednom smjeru.

  Jutarnji.hr

  Podijeli objavu