Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Senzacionalno otkriće: Neandertalac iz Brotnja pronađen kod Krućevića!

  Senzacionalno otkriće: Neandertalac iz Brotnja pronađen kod Krućevića!

  Podijeli objavu

  Naš Brotnjak, geolog dr.sc.Goran Glamuzina, došao je do jednoga od najvećih otkrića do sada, a moglo bi se reći kako se radi o povijesnom otkriću kako za širi prostor i zemlju, tako i za Brotnjo!

  Naime radi se od otkriću u Kručevićima, u dolini Neretve, u jednom od najljepših dijelova Brotnja, a koje je evo vidimo bilo i privlačno za život i boravak već od prije 100 tisuća godina ni manje ni više nego neandertalskom pračovjeku, popularnom neandertalcu.

  Do ovog golemog otkrića ne bi se uopće došlo da nije bilo vrijednog gosp. Zdravka Dujmovića koji je upravo prve neobične kamene komade pronašao na svojoj parceli u Kručevićima te ih početkom 2020 godine prosljedio dr.sc. Glamuzini na uvid.

  Nakon toga, uslijedila je rapsodija pronalazaka pri čemu je Glamuzina od tog vremena do danas, na širem prostoru Kručevića u dolini Neretve te u podnožju litica i pećina, pronašao preko 2,5 tisuće artefakata kamenih alata i sličnih oblika koji pripadaju neandertalskom čovjeku i periodu musterijena, a to je period koji ide u starost i preko 100 tisuća godina sudeći po karakteru svog prikupljenog i snimljenog materijala.

  O ovome otkriću dr.sc. Glamuzina je sve opisao detaljno i opsežno, prvo u izvornom velikom znanstvenom radu unutar nedavno prezentiranog Rudarsko-geološkog glasnika br. 25, te u još većoj ogromnoj formi s preko 1500 slika, u popularno-znanstvenom radu na blogu Hercegovina-geoarheo.

  Ovo otkriće je od golemog značaja za samo Brotnjo i sutrašnji tek razotkrivajući potencijal čitavog područja Kručevića te čitavog pojasa doline Neretve od Kručevića pa do Tepčića.

  Nema sumnje da se u bar jednoj od brojnih špilja i potkapina ovdje, kriju fosili neandertalaca i moguće preneandertalaca koji bi bili pravi broćanski neandertalci i moguće karike koje nedostaju o globalnim spoznajama o ovim čuvenim izumrlim praljudima.

  Brotnjo.info