Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Pogledajte što sve proizvode studenti u Mostaru

  Pogledajte što sve proizvode studenti u Mostaru

  Podijeli objavu

  U petak 10.12.2021. održao se treći Znanstveni dan Agronomsko prehrambeno-tehnološkog fakulteta (APTF-a). Svi posjetitelji imali su priliku naučiti nove stvari, ali i degustirati proizvode naših studenata.

  Znanstveni dan promovira teme iz područja ekologije, biologije, biotehnologije, zoologije i prehrambene tehnologije. Ovaj događaj su organizirali Agronomsko-prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru zajedno sa partnerima Fakultetom za agri-tropske studije Univerziteta iz Češke i Agromediteranskim fakultetom.

  Studenti agronomije i prehrambene tehnologije su na ovom događaju promovirali različite sadržaje i teme. Neke od njih se odnose na prikaz entomoloških zbirki, prezentaciju svježe prešanih ulja uz mogućnost degustacije, uzgoj i degustaciju mikrosjemenja i klica, degustaciju sireva, prezentiranje voćnih i povrtnih prerađevina, prikaz kolekcije sjemenki voća i povrća, pH indikatori-test sa crvenim kupusom, lažni med i kako ga otkriti, vermikompost – kompostiranje sa glistama, degustacija alternativnih proteinski izvora u hrani, suplementi u prehrani, prezentiranje vina, proizvoda od vina i likera uz pokazne vježbe u laboratoriju, degustacija čajeva, izolacija DNA i još pokoja zanimljiva sitnica iz svijeta biotehnologije.

  Bio je organiziran i posjet laboratoriju za prepariranje kukaca, mikroskopiranje sa trajnim biljnim i životinjskim preparatima. A ovaj dio o prepariranju kukaca posebno je bio zanmljiv osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Učenici srednjih i osnovnih škola su bili glavni posjetitelji ovog događaja, te su se upoznali sa radom fakulteta i radom studenata tog fakulteta. Studenti APTF-a prezentirali su proizvode poput rakije od dunje ili čipsa od sušene japanske jabuke s dodatkom paprike na što su posjetitelji oduševljeno reagirali.

  „Biti dio ove lijepe priče u svojoj struci je stvarno nevjerojatan događaj. Nadali smo se velikoj posjećenosti i to smo ostvarili. Htjeli smo naučiti naše posjetitelje novim stvarima i pokazati im naše proizvode i u tome smo uspjeli. Podigli smo razinu svijesti o agronomiji i prehambrenoj tehnologiji, što bih čak naglasio da nam je potajno bio priželjkivani rezultat. Hvala svima koji su došli i nama organizatorima uljepšali dan.“ govori nam Ivan Mucić predsjednik Studentskog zbora APTF-a.

  Bilo je nekoliko zanimljivih i smješnih scena, ali Vam ih nećemo otkrivati kako bi došli iduće godine na četvrti Znanstveni dan, te vidjeli o čemu se radi.

  Podijeli objavu