Naslovnica POLITIKA Skupština HNŽ usvojila značajne finacijske dokumente

Skupština HNŽ usvojila značajne finacijske dokumente

Podijeli objavu

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je, na 10. izvanrednoj sjednici usvojila Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2021. godinu u iznosu od 263.714.112,20 KM i Nacrt Proračuna za 2022. godinu u iznosu od 253.830.600 KM.

Govoreći o Prijedlogu Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ za 2021. godinu, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade je istakao kako je Vlada HNŽ unatoč zdravstvenoj i gospodarskoj krizi uspjela zadržati stabilnost javnih financija, ali i poduprijeti brojne aktivnosti i različite razvojno-socijalne i infrastrukturne projekte u jedinicama lokalne samouprave, te dati snažniju potporu obrazovanju, znanosti, gospodarstvu, kulturi i športu.

”Osigurali smo sredstva za obveze proistekle iz kolektivnih ugovora sa sindikatima korisnika proračuna, te sudske presude. Poduzeli smo i potrebne aktivnosti vezane za rješavanje radno-pravnog statusa za 215 prosvjetnih djelatnika, te izjednačavanja primanja visokoj stručnoj spremi u osnovnim školama s njihovim kolegama koji rade u srednjim školama u HNŽ-u. Na taj način ispunjavamo ono što smo u korektnom socijalnom dijalogu dogovorili.

Također, uz značajna sredstva koja smo izdvojili za kredite u zdravstvu, ali i potporu našim bolnicama i domovima zdravlja, nastavili smo snažnu potporu visokoškolskim ustanovama, staračkim domovima, kulturnim i športskim institucijama.Na osobit način želim izdvojiti nastavak potpora u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu, jer bez jačanja poduzetništva i investicija na našem području ne možemo osigurati kvalitetnije uvjete života građana i zaustaviti trend odlazaka mladih”, kazao je predsjednik Herceg.

Obrazlažući Nacrt Proračuna za 2022. godinu, predsjednik Herceg kazao je kako je u njemu zadržana razvojna dimenzija kroz planiranje sredstava za poticaje i potpore.„Uvećali smo sredstva za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, osobito Zračnu luku Mostar. Također, podržali smo strateške projekte jedinica lokalne samouprave, te poduprli brojne aktivnosti u obrazovanju, športu, kulturi i drugim područjima bitnim za razvitak Županije. Predviđena su i potrebna sredstva za ispunjavanje obveza vezanih za kolektivne ugovore sa sindikatima korisnika Proračuna”, zaključio je predsjednik Herceg.

O Rebalansu i Nacrtu Proračuna detaljnije je govorio i Adnan Faladžić, ministar financija

Podijeli objavu