Naslovnica POLITIKA Od Novalića zatraženo pojašnjenje skandaloznih izjava, zatražen popis svih radnika kojima je...

Od Novalića zatraženo pojašnjenje skandaloznih izjava, zatražen popis svih radnika kojima je sredstvima iz Proračuna F BiH uvezan staž

Podijeli objavu

Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas je pod predsjedanjem Tomislava Martinovića održao 15. redovitu sjednicu. Na obimnom dnevnom redu našlo se više zakonskih rješenja, u formi prijedloga kao i u formi nacrta.

Po već ustaljenoj praksi od početka epidemije koronavirusa, sjednica je počela razmatranjem Informacije o epidemiološkoj situaciji Covid-19 s prijedlom naredbi i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Pored spomenute, izaslanici su primili k znanju i informaciju o stanju u rudnicima Federacije BiH koju je sačinilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Potporu izaslanika dobili su Prijedlog zakona o dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakukulacijskih objekata, Prijedog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o namještenicima u tijelima državne službe u FBiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o osiguranju te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u postupku privatizacije.

Očekivano, najduža rasprava vodila se o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH kojim se zaustavlja gradnja malih hidroelekrana u ovom entitetu. Izaslanici u Domu naroda tijekom rasprave koja se vodila na tragu pomirenja energetske održivosti i očuvanja okoliša, otvorili su mnoštvo pitanja. Pored stvarnih učinaka rada MHE i njihovog utjecaja na okoliš, raspravljalo se i o poštivanju zakonskih odrebi koje propisiju način gradnje ovakvih objekata. Posebno je potencirana potreba da se izdavanjem dozvola za gradnju MHE bave niže razine vlasti, kantoni, odnosno županije te općine. Jedinice lokalne samouprave najbolje znaju što je za njih najbolje i kako zaštiti svoje prirodne resurse, jedno je od promišljanja koje su iznijeli izaslanici. Izaslanicima su se obratili i predstavnici udruženja koje okuplja vlasnika MHE kao i ekoloških udruženja koje se bore protiv gradnje spomenutih objekata. Nacrt zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji usvojen je jednoglasno.„ Ovo je 105 zakon kojeg je u ovom sazivu usvojio Doma naroda“, kazao je zaključujući današnje zasjedanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH predsjedatelj Tomislav Martinović.

Džeba upitao Novalića kako misli ovladati teritorijem

I današnju sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije izaslanici Kluba Hrvata iskoristili su za postavljanje pitanja i podnošenje inicijativa različitog sadržaja.

Među ostalim, izaslanik Ilija Nakić od Federalnog ministarstva energetike, rudarstva i industrije zatražio je da sačini cjelovitu informaciju o uplaćenom radnom stažu i dostavi je Parlamentu Federacije BIH.

„Za koliko radnika je u proteklim godinama uvezan staž iz Proračuna Federacije BiH i u kojim su poduzećima zaposleni“, zapitao se Nakić te dodao da u nekim slučajevima Vlada Federacije BiH reagira promptno, dok u drugim radnici godinama bezuspješno traže da im se uveže staž, iako su i jedna i druga u većinskom vlasništvu Federacije BiH ili su u vlasništvu Javnih poduzeća čiji je vlasnik Federacija BiH.

Kad su u pitanju čelnici Federacije BiH, izaslanik Damir Džeba uputio je pitanje koje se odnosi na nedavna putovanja predsjednika Vlade F BiH Fadila Novalića i izjave koje je davao tom prilikom.

Džeba je od Novalića zatražio objašnjenje svih detalja njegova putovanja u Njemačku, Belgiju i Luksemburg, od financiranja do izjava koje je kao predsjednik Vlade Federacije BiH davao tijekom sudjelovanja u stranačkim događajima organiziranim na službenom putu.

„Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao poseban gost, održao jei govor u kojem se pohvalio kako Bošnjaci drže preko dvije trećine ekonomije BiH te ustvrdio kako citiram:“Bošnjacima ne treba više od 30-50 godina da ekonomski ovladaju BiH“ ali kako kaže i brojem jer ih sada ima 55-60 posto“, stoji u pitanju izaslanika Džebe upućenom predsjedniku Vlade F BiH Fadilu Novaliću uz sljedeću opasku. „Obzirom da ste kao Predsjednik Vlade FBiH, predsjednik ne samo Bošnjacima već i Srbima Hrvatima i ostalim građanima tražim da nama izaslanicima kao i cjelokupnoj javnosti prezentirate podatke koje pokazuju da Bošnjaci drže preko dvije trećine ekonomije BiH, odnosno objasnite iznesene teze o ekonomskoj i demografskoj dominaciji Bošnjaka“, kazao je Džeba koji je Novalićeve izjave ocijenio skandaloznim jer kako kaže, „pokazuju stvarne nacionalističke i radikalne i unitarostičke namjere Fadila Novalića s ciljem izbacivanja Srba i Hrvata iz Federacije pa i iz cijele BiH“, stoji u pitanju izaslanika Džebe koje završava sljedećom konstatacijom.

„Dok se visokorangirani predstavnici SDA u BiH deklarativno zalažu za tzv. građanski model i brisanje imena naroda u procesu izmjena izbornog zakonodavstva u isto vrijeme radikaliziraju Bošnjake i predstavljaju planove kako izbaciti Srbe i Hrvate iz BiH, u ovom slučaju konkretno kroz ekonomsko djelovanje i demografsku nadmoć“, zaključuje izaslanik Džeba koji je zatražio i podatke tko je financirao Novalićev put na kojem je na skupovima SDA dao sporne izjave.

Podijeli objavu