Naslovnica POLITIKA Predsjednik Milanović stiže u Središnju Bosnu na obljetnicu Bijelog puta

Predsjednik Milanović stiže u Središnju Bosnu na obljetnicu Bijelog puta

Podijeli objavu

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, dolazi u posjet BiH, odnosno travničkoj općini. Milanović će, kako je za Dnevnik.ba, potvrđeno iz Ureda predsjednika, prisustvovati obilježavanju 28. obljetnice humanitarnog konvoja Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu – humanitarnog konvoja.

Tom prigodom će položiti vijenac ispred biste Ante Vlaića, vozača jednog od kamiona, kojeg su ubile snage Armije RBiH u napadu na konvoj.

Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu je bio humanitarni konvoj koji se sastojao 99 šlepera i 143 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja, a za cilj je imao prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj, koja je bila na izdisaju, a glad je opasno prijetila Hrvatima cijele Lašvanske doline.

Konvoj su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić, a trajao je 14 dana, od 10. do 24. prosinca 1993. godine. Humanitarni konvoj “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” probio je potpunu osmomjesečnu blokadu sedamdesetak tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini, donio im spas u hrani i lijekovima, ali i vjeru da nisu sami.

BIJELI PUT: Najsvijetlija epizoda Domovinskog rata kojom su spašeni Hrvati Središnje Bosne

Podijeli objavu