Naslovnica DRUŠTVO Studenti Sveučilišta u Mostaru obilježili Međunarodni dana osoba s invaliditetom

Studenti Sveučilišta u Mostaru obilježili Međunarodni dana osoba s invaliditetom

Podijeli objavu

U petak, 3. prosinca, u svijetu je obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tako su i studenti Sveučilišta u Mostaru nizom aktivnosti učinili ovaj dan važnim za društvenu zajednicu.

Inicijator ovogodišnjeg obilježavanja bio je Ured za studente s invaliditetomSveučilišta u Mostaru koji je upriličio niz predavanja kvalitetnih stručnjaka na temu „Položaj studenata s invaliditetom u visokoškolskom sustavu obrazovanja“.

Uz to, članovi Kluba studenata edukacijske rehabilitacije „ERGO“ s FPMOZ-a te Kluba studenata socijalnog rada i Udruge studenata logopedije „SaLPSA“ s Filozofskog fakulteta udružili su snage s predstavnicima Ureda i studentima s invaliditetom te organizirali radionicu pod nazivom „Reci tkO SI“ za učenike devetog razreda. Ugostili su 28 učenika iz OŠ Ivana Gundulića iz Mostara koji su došli u pratnji svojih nastavnica i ravnateljiceMarije Jurčić.

Cilj radionice bio je približiti učenicima populaciju osoba s invaliditetom, ukloniti uvriježene predrasude i strahove, potaknuti ih na interakciju i poučiti o načinima ispravne komunikacije s osobama s invaliditetom kojom ih se poštuje kao osobe u cjelini i uvažava kao ravnopravne članove društva.

U prvom dijelu radionice studenti su prikazali učenicima čime se bave stručnjaci edukacijski rehabilitatori, socijalni radnici i logopedi, a potom su se studenti s invaliditetom predstavili i potaknuli niz zanimljivih pitanja koja su učenici postavljali. Studenti su bili jako otvoreni odgovoriti na sva pitanja –kako koriste svoja pomagala, kako obavljaju neke svakodnevne aktivnosti, jesu li se susretali s isključivanjem iz društva za vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja, tko im je životni uzor i najveća podrška, čime se danas bave i što vole raditi u slobodno vrijeme.

Potom je uslijedio rad u manjim skupinama u kojima su četiri studenta s invaliditetom približila učenicima svoja pomagala, načine na koje si prilagođavaju nastavne materijale i kako nadilaze preprekes kojima se susreću. Tako su se učenici mogli postaviti u ulogu osoba s cerebralnom paralizom, oštećenjem vida i oštećenjem sluha.

Završni dio radionice činio je kviz znanja u kojemu su se četiri skupine učenika natjecale odgovarajući na pitanja koja su ustvari predstavljala zanimljivo ponavljanje svega onoga što su kroz prethodne dijelove radionice mogli čuti i doživjeti. Pobjednički tim dobio je prigodne značke, a svim učenicima uručeni su simbolični slatki paketići.

Osim radioničkog dijela programa, studenti ovih triju studija uključili su u obilježavanje i mostarske građane pa su tako dijelili informativne letke u shopping centru Mepas Mall, razgovarali s posjetiteljima centra i stvarali nova poznanstva korisna za budući rad u struci. Još jednu godinu za redom Mostarke i Mostarci su se uvelike pokazali otvorenima čuti ono što im poručuju mladi ljudi.

Tako je ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom na Sveučilištu u Mostaru obilježen kao događaj blizak svima – akademskoj zajednici, građanima i mladim generacijama koje su nada bolje budućnosti i pravednijeg društva.

Ipak, kada sav sjaj ovoga obilježavanja nestane, neka u nama nikada ne nestane ljudskost, prihvaćanje i borba za stvaranjem svijeta ugodnijeg i ljepšeg za svakog pojedinca.

 

Podijeli objavu