Naslovnica DRUŠTVO Mađarska pomaže kršćanske zajednice: Nakon Dompesa, sredstva i za Sabornu crkvu

Mađarska pomaže kršćanske zajednice: Nakon Dompesa, sredstva i za Sabornu crkvu

Podijeli objavu
Foto: Topportal.info

Državni tajnik za vjerska i nacionalna pitanja u Kabinetu premijera Republike Mađarske Mikloš Šoltes posjetio je danas srpsku zajednicu u Mostaru i obišao gradilište Saborne crkve Svete Trojice za čiju obnovu je uručio donaciju Vlade Mađarske od 66. 000 eura.

Šoltes je sa suradnicima nazočio i blagoslovu  zgrade ”Prosvjetine škole” u Mostaru koju su blagoslovili vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović i mostarski svećenici Radivoje Krulj i Nebojša Radić, piše Topportal.info.

Šoltes je izjavio da Mađarska ima dobre odnose sa srpskim narodom u Srbiji, ali i izvan Srbije. ”Srbi u Mađarskoj, kao nacionalna manjina, imaju crkve, škole, kulturne institucije, koje podržavamo. Nama Mađarima je jako važan mir na Balkanu. Zbog toga je važno i da imamo dobre odnose sa svim narodima na Balkanu. Stoga želimo ojačati suradnju i sa srpskom zajednicom, zato mi je drago da sam u Mostaru”, rekao je državni tajnik Šoltes.

On navodi da Mađarska želi donirati sredstva za obnovu Saborne crkve, kako je pomogla i hrvatsku zajednicu u izgradnji studentskog doma „Dompes“. Spremni su uspostaviti suradnju i na području kulture i obrazovanja.

”Svjesni smo da naša donacija nije dovoljna za obnovu Saborne crkve, ali nastojimo da i Mađarska sudjeluje u obnovi zajedno sa Srbijom i Republikom Srpskom. Možda je simbolično, ali prije 25 godina upravo mađarski vojnici su pomogli u obnovi Staroga mosta u Mostaru”, naglasio je.

On je naglasio da je vrlo važno da surađuju kršćanske zajednice, ali da se moraju poštovati i druge vjere.

Podsjetio je na brojne programe pomoći kroz projekat ”Mađarska pomaže”.

”Mi ne podržavamo migracije, jer smo unaprijed vidjeli posljedice toga. Mi želimo pomoći, ali na licu mjesta, odnosno tamo gdje postoje problemi. Zadnjih godina davali smo velike podrške u 50 država, uspjeli smo pomoći više od 250.000 ljudi, imali smo 190 projekata i dali smo podršku od 75 do 80 milijuna eura. To smo donirali kršćanskim zajednicama. Vrlo nam je važno da svatko ostaje u svom kraju. Migracijska kriza bi se završila, kada bi i velike države davale pomoć na licu mjesta”, poručio je Šoltes.

Vladika Dimitrije zahvalio se gostu iz Mađarske na pomoći za obnovu Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, kao i institucijama Republike Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH – piše Topportal.info.

Podijeli objavu