Naslovnica DRUŠTVO Više od stotinu prvašića ponavlja razred

Više od stotinu prvašića ponavlja razred

Podijeli objavu

Podatak da svake godine u Hrvatskoj ponavlja razred više od 100 učenika prvih razreda osnovne škole je definitivno za rubriku – vjerovali ili ne! Sunčica Findak potražila je objašnjenje za taj po mnogima nevjerojatan trend.

Svake godine slušamo, kako se sve manje prvašića upisuje u naše škole. U zadnjih 7 godina čak 5 tisuća ih je manje. No, ima još zabrinjavajućih brojki. Posebice one o prvašićima ponavljačima. Prije 7 godina prvi razred palo je 213 učenika, tri godine kasnije njih 161, a prošle, pandemijske – 129.

– To je zabrinjavajuća stvar da i jedno dijete padne razred. Obrazovanje je enormno važno za uspjeh u životu čak i za zdravlje u životu, kaže prof. Gordana Kuterovac s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Oni koji rade u nižim razredima već godinama, kažu – upozoravamo na taj problem godinama, ali nažalost nitko ne sluša.

Učiteljica Ivana Bašić iz OŠ Opuzen smatra kako u prva dva razreda ne bi trebalo biti brojčanih ocjena. Na taj bi način, dodaje – učenici mogli razviti radne navike i prilagodili se školi, a učitelji bi mogli sustavno pratiti napredovanje učenika.

– Za upis djeteta u 1. razred imamo cijeli stručni tim i školsku liječnicu. Za pad razreda imamo učitelja koji ispadne glavni krivac, a zapravo trebala bi cijela ta skupina odlučivati je li to dijete spremno za 2. razred ili ne, kaže Sandra Vuk, učiteljica iz Područne škole Kerestinec.

Snježana Komarčić iz zagrebačke škole u Središću ove godine prvi put ima ‘prvašiće’. Smatra kako je za dijete najbitnije da ono osjeti “da u toj priči nije samo i ida ima podršku, da nije neuspješno i manje vrijedno zato što mu nešto ne ide”.

20 tisuća neopravdanih izostanaka ‘prvašića’

Sve sugovornice slažu se kako u današnje vrijeme svaka škola treba obvezno imati i psihologa, pedagoga i defektologa. U prilog tomu govori još jedan zabrinjavajući podatak – da svake godine učenici prvih razreda imaju više od milijun sati izostanaka, od toga neopravdanih oko 20 tisuća.

Brojevi nisu nimalo poticajni, a mnogi po tko zna koji put kažu- sustav je zakazao. I to baš na onima koji su još itekako nesigurni.

– Prvašići me na početku zovu teta, jer im ostane iz vrtića, pa dok im sjedne -učiteljica, ali sa ‘TI’, na ‘VI’ nauče tek u 2. razredu, dodaje Snježana Komarčić.

Bilo bi možda dobro da se novim zakonom o odgoju i obrazovanju odredi da mali prvašići – ne smiju ponavljati razred. I u ovom su prilogu ideje. A možete si i sami postaviti pitanje – biste li bili na današnjoj poziciji da se to vama dogodilo?

HRT.hr

Podijeli objavu