Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Aktivistica Žana Alpeza: „Prilike za žene su danas bolje nego nekada“

  Aktivistica Žana Alpeza: „Prilike za žene su danas bolje nego nekada“

  Podijeli objavu

  Žana Alpeza, aktivistica i predsjednica udruge Pravi put, već godinama radi na pomaganju ugroženima, kroz svoju udrugu organizirali su brojne tribine i besplatna savjetovališta kako bi mladima pomogli pronaći posao, kako bi pomogli osobama s invaliditetom, te siromašnima.

  Predsjednica sam udruge koja je formirana 2015. Imamo šest članova, s tim da je u rad udruge uključeno preko stotinu volontera. Radimo na području čitave BiH, dosta je aktivnosti usmjereno na Hercegovinu, ali s obzirom da je udruga registrirana na Ministarstvu pravde BiH, možemo raditi na području čitave BiH“, ističe Žana.

  Posebno je angažirana na poboljšanju položaja žena u društvu.

  Mislim da su prilike za žene danas bolje nego nekada, posebno kada pričamo o mlađim generacijama. Starije žene i žene u srednjim godinama su drugi izazov,“ rekla je Žana koja smatra kako danas ima mnoštvo prilika za žene.

  Danas nam je sve tehnološki i globalno dostupno, a to 90-tih nismo mogli imati. Ali danas se rapidno širi tehnologija što olakšava ženama koje se žele vidjeti u liderstvu i poduzetništvu.“

  Alpeza ističe kako potencijalne poduzetnice danas imaju prilike pokrenuti posao sa svojom startup idejom, a sredstva financiranja mogu pronaći iz brojnih izvora.

  Danas su dostupna brojna grant sredstva, bankarski krediti s povoljnim kamatnim stopama za žene poduzetnice, no velika većina još uvijek nije upoznata sa svim mogućnostima koje im se nude.

  Upravo stoga, Alpeza je kroz udrugu Pravi put i u suradnji s Dnevnim listom nedavno organizirala više tribina u Hercegovini na kojima su se širem auditoriju predstavljale žene poduzetnice. Tribine su zamišljene kao poticaj svim onim mladim ženama koje razmišljaju o pokretanju svog posla, ali ne znaju kako početi.

  Žana smatra da se sve više žena okreće pokretanju posla, no ističe da nema konkretnih podataka o tome. „Mislim da bi morala postojati neka javna baza.“

  Iako kaže da danas žene imaju mnoštvo prilika, Alpeza dodaje kako se suočavaju s mnogim preprekama. „Ženama je teško i imaju mnoge barijere. Za razviti svoj biznis potreban je novac i to mnoge sputava, ali po mom iskustvu najbolje su uspjele one žene koje su počele s nulom jer su u svoju ideju dale sebe u potpunosti.“

  Za uspjeh je ipak najvažniji trud i rad, ali i znanje i upravo zato njezina udruga radi brojne edukacije.

  Radili smo dosta edukacija na području Hercegovine od informacijske pismenosti, besplatnih savjetovališta. Radili smo s fakultetima, sa općinama, te surađivali sa raznim udrugama,“ izjavila je Alpeza.

  Danas jedan od velikih problema je odlazak mladih iz države. Alpeza smatra kako ipak postoji budućnost za mlade u BiH.

  Mnogi mladi razmišljaju kako doći  do posla nakon školovanja, razmišljaju o tome hoće li ostati ovdje u BiH, ali mi kao udruga smo sebi zacrtali za cilj da ostanu u BiH. Bez obzira na situaciju mislim da ima načina i mogućnosti za ostati,“ kaže Žana.

  Ona dodaje kako se u pandemiji susrela s mnogim izazovima, no to ih nije pokolebalo da odustanu od zacrtanih ciljeva.

  „Izazovi nam stvaraju dodatan vjetar u leđa, posebno smo bili aktivni na socio-humanitarnom radu u doba korone. Radili smo i  na ekološkom dijelu, nismo bili zatvoreni u četiri zida, imali smo ideja i nismo pokleknuli,“ naglašava Žana.

  Ženama u poduzetništvu poručuje da da budu afirmativne, proaktivne i da upoznaju što više ljudi kroz umrežavanje. Također savjetuje da istraživaju i svaki dan uče novo nešto, da proučavaju tehnologiju i način na koji se danas posluje.

  Autorice: Dajana Medić i Gordana Ilić / Radio Ljubuški

  Ovaj je članak nastao u sklopu projekta „Osnaživanje žena u medijima – faza II“, koji se realizira u okviru aktivnosti „Liderke u akciji: Emancipacija i pružanje usluga u sklopu humanitarnih i urgentnih praksi u vrijeme pandemije“, koja se provodi kao dio projekta Žene na izborima u BiH, financiranog od strane Švedske.

  Podijeli objavu