Naslovnica Nekategorizirano Izetbegović i Komšić podižu cijenu struje za čak 38%

Izetbegović i Komšić podižu cijenu struje za čak 38%

Podijeli objavu

Samostalni sindikat rudara i pregovarački tim Vlade Federacije BiH dogovorili su povećanje otkupne cijene ugljena i uvezivanje radnog staža koja bi se izravno trebalo ogledati na cijenu električne energije.

Po usvojenim zahtjevima cijena električne energije bi u sljedećoj godini mogla porasti i preko 38 posto – rekao je jučer  direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, prenosi Klix.ba.

Na primjeru jednog potrošača, koji u prosjeku za potrošenu električnu energiju plaća 43,25 KM, prema Andelijinim riječima, zbog poskupljenja ugljena račun bi iznosio 49,77 KM, a zbog troškova uvezivanja radnog staža račun bi porastao na 59,81 KM. Ovo povećanje cijena veće je od 38 posto.

“Elektroprivreda se obvezuje najkasnije do 3. prosinca da će zatražiti od Vlade FBiH suglasnost za izmjenu cijene ugljena koji se iz rudnika isporučuje Elektroprivredi BiH”, glasi zahtjev na koji je pristao pregovarački tim Vlade Federacije, a odnosi se na povećanje cijena od 20 posto.

Drugi važan usvojeni zahtjev koji će se izravno preliti na cijene lektrične energije je obveza koju je preuzela Elektroprivreda BiH da do 31. svibnja sljedeće godine mora sačiniti Plan i program uvezivanja radnog staža svim radnicima rudnika koji su u sastavu koncerna. Ove obaveze premašuju pola milijarde KM.

Podijeli objavu