Naslovnica POLITIKA Otkriveno spomen obilježje povodom 30. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne

Otkriveno spomen obilježje povodom 30. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne

Podijeli objavu

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je obilježen Dan općine Grude, koja kao službeni datum uzima 18. studenog – dan općine, dan ZHŽ-a, kao i dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne i sjećanja na Grad heroj svih Hrvata, Vukovar.

Nakon polaganja cvijeća na grob pokojnog predsjednika Hrvatske Republike Herceg Bosne mr. Mate Bobana u Gorici te kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih velikana u Grudama, uslijedilo je otkrivanje spomen obilježja povodom 30. obljetnice uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Potom je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća koja je otpočela himnom svih Hrvata „Lijepom našom“ i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća otvorila je predsjednica Franka Zorić te izvijestila o radu vijeća kroz proteklu godinu a potom se nazočnim obratio Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude.

Načelnik Grizelj je govorio o realiziranim projektima i svemu urađenom u protekloj godini, te budućim planovima. Naglasio je kako općina Grude nema značajnijeg datuma od 18. studenog te kako s ponosom baš na ovaj dan, dan uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne u Gradama, i ova općina proslavlja svoj Dan. Također, najavio je nastavak ulaganja kako u infrastrukturne projekte, za koje očekuje i značajniju podršku sa viših razina vlasti, tako i u razvojne, kulturne, gospodarske i sportske projekte i mlade.

Predsjednik Čović obraćajući se nazočnima, čestitao je svima koji žive hrvatsko biće, hrvatski identitet u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, čestitao je 30 obljetnicu uspostave Hrvatske zajednice Herceg Bosne te svim žiteljima na području općine Grude dan Općine i dan Županije Zapadnohercegovačke.

„Vrijeme 1999. godina i ovo današnje vrijeme je uveliko različito. Ostalo je još puno stvari koje trebaju biti poveznica, pogotovo nama u Hercegovini, kako bi sve ono što smo ostvarili u Republici Hrvatskoj kroz Domovinski rat prenijeli i u ovo vrijeme, u Bosni i Hercegovini, da svoju domovinu zaštitimo utjecem hrvatskog političkog djelovanja, od Posavine, Središnje Bosne, pa do naše Hercegovine, istaknuo je.


„Snaga zajedništva hrvatskog bića koju imamo, šalje s ovoga mjesta u Grudama, svima onima koji danas, u iskušenju vremena jedne duboke krize, i političkog i svakog drugog djelovanja u BiH, da ovdje žive Hrvati, da razmišljaju o svom domu, svom narodu i svojoj domovini. To je nešto što je prevažno i to moramo danas kazati ovdje, zbog mladih ljudi“, poručio je predsjednik Čović.

„Danas je najvažnije govoriti o onome što jesu vrijednosti organiziranja hrvatskog naroda. Osporavalo se na mnoge načine, međutim današnja pozicija hrvatskog naroda, i političko pregovaranje je puno bolje, nego što je to bilo prije 20 ili 30 godina, i to treba jasno kazati. Ne skrivati se iza problema i iskušenja koja danas imamo ispred sebe. Drugačije je danas sjediti za pregovaračkim stolom, nego što je to bilo prije 30 godina. Sjetite se vremena hrvatske samouprave i svakog drugog vremena. Danas iza nas stoji Republika Hrvatska, stoji Vlada Republike Hrvatske i njen predsjednik, ministar vanjskih poslova, Sabor, predsjednik Republike Hrvatske, različite političke opcije koje na sličan način šalju poruku o Bosni i Hercegovini i hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. To se vidno prenijelo na mnoge predstavnike međunarodnih institucija koje bi prije 7 ili 8 godina potpuno drugačije pričali o FBiH, RS-u i hrvatskom narodu u BiH, kao djela ovog Washintonskog sporazuma koji je malo drugačije postavio okvire u BiH“, kazao je predsjednik Čović uz napomenu da upravo to sve daje vjeter u leđa onima koji pregovaraju da Hrvati ostvare onaj minimum, a to je da se izmjenama Izbornog zakona dobije mogućnost za legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i Domovima naroda i na drugim razinama vlasti kako je predvidio Ustav BiH.

Govoreći o projektima, predsjednik Čović je kazao kako će sve razine vlasti nastaviti pratiti sve planove i projekte koje općina Grude ima ispred sebe.

Podijeli objavu