Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Ovi proizvođači automobila ne odustaju od benzinaca i dizelaša

  Ovi proizvođači automobila ne odustaju od benzinaca i dizelaša

  Podijeli objavu

  Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Toyota, Mazada i Subaru, zajedno s Kawasakijem i Yamahom, objavile su da će nastojati postići CO2 neutralnost ne samo putem električnih modela.

  Dva proizvođača motocikala naglasila su svoju predanost motorima na vodik, dok će Mazda razviti poseban 1,5 SkyActive-D koji pokreće biodizel. Potonji će biti montiran na Mazdu2 pod nazivom Mazda Spirit Racing Bio concept koja će sudjelovati na Super Taikyu utrci u Yokohami – piše Revija HAK.

  Toyota i Subaru će sudjelovati u Super Taikyu prvenstvu koristeći sintetička goriva dobivena iz biomase te koristeći BRZ i GR86. Ostaje vidjeti kako ove tri marke planiraju osigurati dovoljnu proizvodnju navedenih goriva za neku buduću komercijalnu uporabu.

  Toyota je već neko vrijeme uključena u projekte vodika. Uz tehnologiju gorivnih ćelija, međutim, japanska tvrtka planira pravi motor na unutarnje sagorijevanje na ovo gorivo. On je konstrukcijski sličan benzinskim motorima.

  Odluka Toyote, Mazde i Subarua nije iznenađujuća jer te tri marke nisu potpisale obvezu prodaje samo električnih automobila od 2035. kao što je predloženo tijekom klimatske konferencije COP26. Zajedno s njima, čak ni Volkswagen, BMW, Hyundai i Honda…, nisu potpisali ugovor.

   

  Podijeli objavu