Naslovnica KULTURA VIDEO Održan znanstveno-stručni skup: “Akademik Šimun Musa tijekom sedam desetljeća čuvao je...

VIDEO Održan znanstveno-stručni skup: “Akademik Šimun Musa tijekom sedam desetljeća čuvao je znanstveni i ljudski integritet”

Podijeli objavu

Znanstveno-stručni skup u povodu obilježavanja 70 godina života akademika Šimuna Muse, prof. emeritusa održan je u utorak u Mostaru u organizaciji Sveučilišta u Mostaru (SUM), Filozofskog fakulteta tog sveučilišta i Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HAZU).

U ime rektora SUM prof. dr. Zorana Tomića, nazočnima se na skupu obratila prof. dr. Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju SUM, kazavši kako je akademik Musa bio graditelj Sveučilišta u Mostaru.

– Godinama je bio dio menadžmenta, a svojim znanjem i iskustvom utjecao je na izgradnju suvremenog i modernog Sveučilišta koji je danas cijenjena i priznata visokoškolska institucija u BiH, Europi i svijetu. U svom znanstvenom opusu ostavio je trag generacijama – kazala je prorektorica Bijakšić zaključivši kako je Musa istinski velikan te izrazivši sreću što su zajedno radili i živjeli akademski život.

Da je akademik Musa ranije bio dekan Pedagoškog fakulteta posebno je to naglasio dekan Filozofskog fakulteta SUM prof. dr. Ivica Musić.

– Na njegovu je inicijativu zaživjelo više studija koji su se poslije razvijali i kadrovski osnaživali. Hvala mu na tomu i želimo mu dobro zdravlje, dosadašnji radni elan i još mnogo vrijednih znanstvenih i stručnih projekata – zaključio je dekan Musić.

Na kraju se nazočnima obratio i akademik Mladen Bevanda, prof. emeritus, predsjednik HAZU BiH kazavši kako je tijekom minulih sedam desetljeća stvarao i čuvao svoj znanstveni i ljudski integritet i dignitet.

– Ono što radi, radi predano, s ljubavlju i za opće dobro – zaključio je akademik Bevanda.
Kolege i bivši doktorandi akademika Muse na skupu su govorili o njegovom znanstveno-nastavnom, nakladničkom, kulturnom i društveno-političkom radu, kao i doprinosu u proučavanju hrvatske književnosti u Bosni i Hercegovini, ali i doprinosu hrvatskome narodu.

– Osvrćući se na svoju prošlost mogu reći da sam obogaćen poznavanjem ljudi, pročitanim knjigama, druženjima, plemenitošću onih koje sam susretao i s kojima sam živio. Želio sam opraštati onima koji su me povrijedili, a također bih zamolio sve one kojima sam ja učinio određene nepravde, da mi oproste – naveo je Musa.

Akademik je mladima, uz ostalo, poručio da rad smatraju najvećom čovjekovom vrijednosti.

– Mladima bih preporučio da im ništa ne ugrozi mladost, život i ljepotu dana. Isto tako, htio bih da rad smatraju najvećom čovjekovom vrijednosti. Rad je razlika između čovjeka i nižih bića, mi samo radom možemo potvrditi koliko vrijedimo. Rad, ustrajnost i snošljivost su one osobine kojih bi se mladi trebali držati kako bi ostvarili svoje ciljeve – naglasio je Musa.

Na život i karijeru profesora Muse osvrnuo se akademik, književnik i odvjetnik Josip Muselimović prisjetivši se njihovog prijateljstva.

– Sa Šimunom Musom veže me poznanstvo i prijateljstvo onoliko koliko smo stari. Zajedno smo odrastali i obrazovali se. Svatko je na svoj način išao za karijerom, ja u pravosuđu i odvjetništvu, a profesor Musa u književnosti i prosvjeti. Velika je ovo priča i događaj, ne samo za akademika Musu i njegovu obitelj, nego za Sveučilište, ovaj grad i sve nas njegove prijatelje. Iskreno mu čestitam i želim sve najbolje – poručio je Muselimović.

Akademik Šimun Musa, prof. emeritus profesor je na Sveučilištu u Zadru i Sveučilištu u Mostaru. Bio je dekan Pedagoškog fakulteta, prorektor za razvoj i zamjenik rektora Sveučilišta u Mostaru. Inicijator je i utemeljitelj više studija te pokretač projekta poslijediplomskog studija “Jezici i kulture u kontaktu”.

Obnašao je visoke političke dužnosti kao zastupnik u Parlamentu FBiH i član Vlade FBiH (Ministarstvo prosvjete, kulture, znanosti i sporta). Urednik je i član uredništva više časopisa u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i inozemstvu. Organizator je niza međunarodnih i nacionalnih znanstvenih skupova i glavni urednik i član uredništava više znanstvenih zbornika te priređivač brojnih knjiga. Pokretač je i koordinator izradbe planova i programa te jedan od autora i glavni urednik udžbenika na hrvatskome jeziku u BiH u nakladi Školske naklade Mostar.

Pored više nagrada i priznanja dobitnik je nagrade za književnost A. B. Šimić.

Sumsova.ba

Podijeli objavu