Naslovnica POLITIKA Milanović iz Vatikana: Jedna od tema razgovora s papom Franjom i Parolinom...

Milanović iz Vatikana: Jedna od tema razgovora s papom Franjom i Parolinom je bila i BiH

Podijeli objavu

Predsjednik Zoran Milanović došao je u ponedjeljak ujutro, na početku službenog posjeta Vatikanu, zajedno sa suprugom na privatnu audijenciju kod Svetog Oca. Papa Franjo primio ga je u Apostolskoj palači.

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javio Gordan Žvanović, Milanović je papi darovao Misal kneza Novaka, jedan od najvažnijih spomenika hrvatskog glagoljaštva. Održao je i sastanak s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, kao i tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

U fokusu je bila i razmjena stavova o situaciji na JI Europe, posebno u BiH. Na dnevnom redu bila su i globalna pitanja, odnosi Svete Stolice s EU-om, kao i pitanje klimatskih promjena, prvenstveno u kontekstu netom održane klimatske konferencije u Glasgowu i papine enciklike Laudato si’.

Milanović je rekao da je atmosfera susreta bila lijepa te da je papa pozvan u posjet Hrvatskoj.

Predsjednik se sastao i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Rekao je da je jedna od tema razgovora bila BiH i sve stvari koje nas muče, “koje uz pomoć Vatikana možda možemo bolje riješiti”.

Na novinarsko pitanje kakav je bio papin pogled na situaciju u BiH i uopće na zapadnom Balkanu, Milanović je rekao da se s papom ne može razgovarati o takvim detaljima – “mada je razgovor bio dosta neformalan, ali postoje neke granice”.

– Međutim, s kardinalom Parolinom i Gallagherom, s njima apsolutno da. To su prijatelji koji hoće pomoći. Znaju dosta, ne znaju sve. Gallagher sad ide u Srbiju kod Vučića, neću reći da sam ga pripremio, ima ga tko pripremiti, ali smo razgovarali dosta o tome, rekao je Milanović.

Dodao je da je njihov stav onakav kakav nama odgovara, da oni mogu pomoći, ali da si možemo pomoći i sami.

– Da podsjetim, mi smo članica EU-a i NATO-a. Srbija i druge države to nisu. Pa ako dođe dotle da se s time moramo busati u prsa, pa i to ćemo. Ali ja to ne bih htio. Htio bih da se okupe i Vučić, ako treba, a treba, i Erdogan, tu sam kao honest broker, kao sudionik, kao zainteresirana osoba kojoj ne moraju sve strane vjerovati, ali pretpostavljam da mi vjeruje hrvatska strana, da sjednemo i da vidimo možemo li mi, odnosno predstavnici naroda u BiH uz neku našu kreativnu i poštenu pomoć postići više od drugorazrednih, ali zaista drugorazrednih, ne po statusu, nego po karakteru, diplomata koji rade nered u BiH već godinama, koji ne odgovaraju nikome, poručio je.

Rekao je da je inteligentni zaključak da Hrvati još uvijek haju za BiH te pozvao – “nemojmo to potrošiti”.

HRT.hr

Podijeli objavu