Naslovnica POLITIKA Veće plaće za sedam tisuća državnih službenika koji su na proračunu FBiH

Veće plaće za sedam tisuća državnih službenika koji su na proračunu FBiH

Podijeli objavu

Skoro sedam tisuća državnih službenika na razini Federacije BiH uskoro bi moglo dobiti povećanje plaće od deset posto, doznaje portal Klix.ba.

Dogovor je ovo tri vladajuće stranke u Federaciji BiH (SDA, HDZ i SBB) te svojevrstan ulazak u sljedeću izbornu godinu i to na velika vrata.

Ova odluka ispunit će zahtjeve i umiriti članstvo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama Federacije BiH, koje predvodi Samir Kurtović.

Kurtović za Klix.ba kaže kako su oni prije mjesec poslali urgenciju po kolektivnom ugovoru da se prije nacrta proračuna treba utvrditi osnovica za sljedeću plaću.

“S obzirom na povećanje troškova života, treba uskladiti osnovicu. Mi među svojim članovima imamo sudske policajce, pirotehničare, federalne policajce, inspektore u Poreznoj upravi, FUCZ-u…, nitko od njih nije sedam godina imao povećanje plaća. Kolektivni ugovor je predvidio da ako dođe do povećanja troškova života od najmanje pet posto, osnovicu treba uskladiti kako ne bi bilo tužbi”, izjavio je Kurtović.

Planirano povećanje plaća čeka odluku Vlade FBiH, a kako doznaje Klix.ba, već se ugrađuje u projekcije proračuna za sljedeću godinu. Odluka će se argumentirati sveprisutnim rastom cijena i povećanjem troškova života.

S druge strane, izražena je zabrinutost kako će se ovo povećanje plaća kao domino-efekat prebaciti na druge razine vlasti i ostale sektore, što bi uvelike otežalo poziciju vlade, kao i fiskalnu stabilnost FBiH.

Ovaj rast plaća trebao bi na godišnjoj razini povećati rashode za oko 25 milijuna KM.

Klix.ba

Podijeli objavu