Naslovnica POLITIKA Za 100 vježbeničkih mjesta prijavilo se 650 kandidata

Za 100 vježbeničkih mjesta prijavilo se 650 kandidata

Podijeli objavu

Na Javni poziv Vlade Hercegovačko-neretvanske županije za prijam vježbenika u županijska tijela uprave, upravne organizacije i druge službe, tijela i institucije HNŽ-a, zaključno s današnjim danom odnosno istekom roka za podnošenje prijave, javilo se više od 650 kandidata na raspisanih 100 vježbeničkih mjesta.

Vlada HNŽ-a iz godine u godinu ustrajava u nastojanjima da što većem broju mladih visokoobrazovanih ljudi omogući stjecanje prvog radnog iskustva odnosno realizaciju vježbeničkog staža. Tako svake godine raste pritisak na županijske resore, tijela i institucije, što je posebno razvidno o omjeru ovogodišnjih brojki potražnje i objektivne mogućnosti za prijem kandidata.

Vlada i ovom prigodom upućuje javni poziv gradonačelnicima i načelnicima općina i gradova odnosno vlastima u jedinicama lokalne samouprave, uz isticanje zahvalnosti onima koji to već čine, da se aktivno uključe u ovaj program i tako pomognu vježbeničko zapošljavanje kandidata koji dolaze s prostora njihovih gradova i općina. Vlada će, kao i dosad, u okviru svojih mogućnosti pružiti maksimalnu moguću potporu mladima, ali je nužno rasterećenje ovog pritiska kako ne bi toliki broj kandidata koji žele dobiti mogućnost za stjecanje prvog radnog iskustva, u konačnici bio odbijen.

Skrb za mlade visokoobrazovane osobe u vrhu je prioriteta rada županijske vlade. Međutim, ta su nastojanja zajednička odgovornost i viših i nižih razina vlasti, a pristigli broj zahtjeva svjedoči potrebu zajedničkog djelovanja HNŽ-a s gradovima i općinama. Vlada od predstavnika vlasti u JLS-u, onih koji to dosad nisu učinili, očekuje da se uključe u ovaj proces, da planiraju ciljana proračunska sredstva za ovu namjenu i tako, zajednički, što većem broju mladih omoguće jednogodišnji vježbenički angažman, što otvara vrata njihovom budućem zapošljavanju odnosno ostanku na ovim prostorima.

Vlada HNŽ

Podijeli objavu