Naslovnica POLJOPRIVREDA Broćanska žilavka i blatina ‘pomeli‘ dalmatinske plavce i dingače

Broćanska žilavka i blatina ‘pomeli‘ dalmatinske plavce i dingače

Podijeli objavu
Foto: Božo Radić/Cropix

Završnicu 31. Sabatine, koja je ove godine održana u hotelu “Cavtat”, u istomenu gradiću na jugu Hrvatske, obilježilo je proglašenje šampiona i uručenje priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih vina.

Šampion crnih suhih i polusuhih vina je “Teuta Blatina 2016.” vinarije “Čitluk” d.d. iz Čitluka – piše Slobodna Dalmacija.

– Već 37 godina radim u vinariji “Čitluk” i već 37 godina bavim se žilavkom i blatinom, naravno, i drugim sortama. Poslao sam tri uzorka na ovo ocjenjivanje, svake godine na Sabatinu šaljemo na ocjenjivanje uzorke, ali i na druge festivale u okruženju. Poslao sam tri vina iz linije “Teuta”. To su manje serije vina, a kod publike imamo dobar odaziv na njih. Zanimalo nas je što stručni ocjenjivački sud kaže za ta vina.

Zadovoljan sam, naravno, osvojio sam dvije zlatne medalje i šampionski pehar! “Pomeli” smo i ovoliko razvikane plavce i dingače! Ovo je kolektivan rad, imam još pet tehnologa i enologa i jednostavno idemo k tome da proizvedemo što bolja vina, a inače smo najveća vinarija u Bosni i Hercegovini, imamo najdužu tradiciju. Također, predavač sam na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Mostaru iz predmeta “Vinarstvo i tehnologija vina”.

Jako me ovo veseli, nikad veći pehar nisam držao u ruci, medalje sam dobio, ali me ovaj pehar baš veseli, stvarno mi je neizmjerno drago – otkrio je doc.dr.sc. Tihomir Prusina u ime vinarije “Čitluk” d.d., koji je inače doktor vinogradarstva i vinarstva.

Nagrađeni na Sabatini 2021. u kategoriji buteljiranih vina:

Podijeli objavu