Naslovnica KULTURA Miro Gavran novi predsjednik Matice hrvatske

Miro Gavran novi predsjednik Matice hrvatske

Podijeli objavu

Književnik Miro Gavran novi je predsjednik Matice hrvatske izabran na četverogodišnji mandat većinom glasova Skupštine u subotu navečer u Zagrebu.

Hrvatski književnik Miro Gavran rođen je u Gornjoj Trnavi 1961. Piše drame, romane, pripovijetke. Član je i suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Gavran je najizvođeniji hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na 40 jezika. Njegove knjige su imale više od 250 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po Gavranovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi.

Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima. Festival od 2003. djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. u Poljskoj, u Krakovu, od 2016. u Češkoj, u Pragu, a 2019. održao se u njemačkom Augsburgu.

Odbornici su predsjednika Matice hrvatske birali između dvojice kandidata – dosadašnjega predsjednika Matice, Stipe Botice i dosadašnjeg člana Glavnog odbora, Mire Gavrana.

‘Matičari’ su na Skupštini, osim predsjednika, izabrali i Predsjedništvo, Glavni odbor, Nadzorni odbor i Časni sud.

HINA

Miro Gavran: Obvezali ste me da još više budem vaš

Podijeli objavu