Naslovnica POLITIKA Escobar: Hrvatska ima pravo glasa, ona je potpisnica Daytona

Escobar: Hrvatska ima pravo glasa, ona je potpisnica Daytona

Podijeli objavu

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika tajnika Ureda za europska i euroazijska pitanja State Departmenta, u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE) izjavio je kako želi građanima Bosne i Hercegovine poručiti kako neće biti novog rata.

Escobar, dva dana uoči dolaska u BiH – 7. studenoga, navodi da će u Sarajevu najprije razgovarati s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u zemlji, prije nego što najavi eventualne sankcije, ne precizirajući o kojim sankcijama bi moglo biti riječ.

RSE: Gospodine Escobar, u nedjelju dolazite u BiH. Je li Vaš posjet dio pritiska o kom ste govorili, a koji SAD i Europska unija (EU) vrše kako bi u BiH ubrzale reforme na putu eurointegracija?

Escobar: Ne bih to nazvao pritiskom, prije bih kazao da kako je riječ o partnerstvu. Dayton [Daytonski mirovni sporazum] je očuvao mir kroz 25 godina i naša je namjera doći i izraziti našu podršku suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnom integritetu. Osim toga, želimo održati seriju sastanaka i razgovarati o potencijalu za ekonomski razvoj regije i kako Amerika može pomoći da se kreira mogućnosti koje bi Balkan stvarno iskoristiti.

RSE: O kakvoj pomoći govorite?

Escobar: Nudi se mnogo načina pomoći. Najprije, moja poruka EU je da je Balkan područje koje pruža mogućnosti. Volio bih vidjeti da se proces proširenja ubrza. Volio bih, također, ohrabriti američke i evropske kompanije da vide Balkan onakvim kakav on jeste – tržište u nastajanju, tržište koje se brzo razvija, s ogromnim brojem talentiranih, dobrim univerzitetima i izvanrednim geografskim položajem.

Tako da, to je ta inicijalna pomoć, da se podigne svijest o mogućnostima. Drugo, da istražimo na koji drugi način možemo pomoći ubrzati rast, trgovačke misije, podršku USAID-a (Američka agencija za međunarodni razvoj), potencijalno DFC-a (američka Korporacija za razvojne financije). Sve je to na stolu i radujem se sastanku s modernim liderima, liderima koji imaju takav mentalitet o integraciji u evropski sistem i integraciju unutar Zapadnog Balkana. Sastat ću se, ne samo s političarima, već sa integracijskim političarima i poslovnim liderima.

RSE: Naveli ste kako da uz ograničene ustavne reforme, praćene reformama izbornog i pravosudnog sistema, BiH može postati mnogo funkcionalnija država. Kako to postići, ako nema dogovora?

Escobar: U povijesti postoji mnogo primjera zemalja gdje imate zajedničku federalnu vladu i jake entitete. Belgija je jedan primjer. Unutar Europe, BiH može biti tako oblikovana. Imamo i danas vrlo jaku Federaciju BiH i veoma jaku Republiku Srpsku. Nitko ne dovodi u pitanje postojanje Republike Srpske. Ona je u Daytonu. Ono o čemu govorimo je da ljudi poduzimaju eskalirajuće korake kako bi naštetili i Daytonu i centralnoj vladi. Ponovno moram naglasiti da on to radi zbog svoje osobne agende.

RSE: Je li miješanje Srbije, Hrvatske i Turske u unutrašnje stvari BiH korisno ili štetno?

Escobar: Rekao bih da u kontekstu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, Hrvatska i Srbija imaju pravo glasa, one su potpisnice Daytona. Pozdravljamo naše razgovore s obje prijestolnice kao i s Turskom u kontekstu Balkana, one su bile dio SFOR-a (NATO operacije Stabilizacijskih snaga), one su pomogle ekonomskom razvoju. Kao zemlja članica, pozdravljamo također angažman Turska na Balkanu.

RSE: Treba li EU biti više uključena u situaciju u BiH? Čini se kako imamo na neki način njihovo povlačenje iz problema koje imamo ovdje.

Escobar: To nije točno. Visoki predstavnik je Europljanin. Mirovne snage, EUFOR koji je nedavno dobio produženje mandata, on je u cijelosti europski. Mnoge međunarodne strukture u BiH su europske. Sve što radimo radimo u konzultacijama s europskim kolegama. Zapravo, sve od Daytona do rješenja krize s registarskim pločicama između Srbije i Kosova je urađeno u suradnji s Europskom unijom. Planiramo je i nastaviti.

RSE: Blisko radite s zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a u Uredu za Europu i Euroaziju Matthewom Palmerom na Izbornom zakonu u BiH. Mislite li da će se moći postići neki dogovor budući da Hrvati u BiH imaju potpuno drugačije ideje o tome kako bi trebao izgledati izborni proces i kako bi BiH trebala izgledati?

Escobar: Ne mislim da su toliko različiti. Mislim da i jedni i drugi razumiju da trebamo jaku Federaciju BiH, funkcionalnu Federaciju BiH. O detaljima se razgovara. I Matthew Palmer ponovno dolazi u regiju, kasnije ovog mjeseca, kako se ti razgovori nastavili. Ti razgovori su prozor prema ogromnim mogućnostima i ohrabrujemo sve naše partnere da na to gledaju kao nešto gdje ćemo svi biti dobitnici – rekao je između ostaloga Escobar.

Cijeli intervju u kojemu je novinar naglasak stavio na Milorada Dodika je dostupan na portalu Radija slobodna Europa

Podijeli objavu