Naslovnica POLITIKA Prijem za novog veleposlanika Japana u BiH

Prijem za novog veleposlanika Japana u BiH

Podijeli objavu

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, u nastupni posjet primio je NJ.E. Ito Makotoa, veleposlanika Japana u BiH.

Budući da je riječ o prvom posjetu veleposlanika Makotoa HNŽ-u, predsjednik Herceg iscrpno ga je upoznao s nizom aktualnih tema, a osobito s trenutačnom pandemijskom situacijom i njezinim posljedicama po Županiju, kao i naporima koje Vlada, u suradnji sa zdravstvenim ustanovama, čini na zaustavljanju širenja virusa COVID-19. Govorio je i o stanju u gospodarstvu koje zbog ove krize trpi ogromne gubitke, ističući što je sve dosad učinjeno i što Vlada trenutačno poduzima kako bi pomogla da se očuva i oporavi posrnulo gospodarstvo.

Ovaj susret predsjednik Herceg je iskoristio da veleposlanika upozna s aktualnim političkim prilikama ne samo u Županiji nego i šire, ističući kako je nužno pristupiti izmjenama Izbornog zakona jer bez tih promjena BiH teško može računati na to da će u skoro vrijeme biti dio obitelji Europskih zemalja.

„Bez izmjena Izbornog zakona koji će uvažavati činjenicu da u ovoj zemlji žive tri konstitutivna i ravnopravna naroda, teško je očekivati političku stabilnost koja je ključni preduvjet snažnijeg gospodarskog razvitka“, zaključio je dr. Herceg, zahvalivši veleposlaniku Makotou na raznim oblicima potpore koju je Japan dosad pružio i pruža ovom području, podsjetivši na izniman doprinos Japana poslijeratnoj obnovi prometne infrastrukture, škola, domova zdravlja i sl. na prostoru Hercegovine.

”Naravno, uz zahvalnost na pruženoj potpori i pomoći koju je ova država primila od Japana, kako u poratnim godinama, tako i kroz niz kasnijih projekata, vidim prostor za konkretna japanska ulaganja odnosno očekujem da to ponašanje japanske vlade sada snažno prate i japanski investitori”, poručio je Herceg.

Izrazio je spremnost nastavka suradnje Hercegovačko-neretvanske županije i Japana, osobito na području turizma, poljoprivrede, zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

Zahvalivši na srdačnom prijmu, NJ.E. Makoto istaknuo je spremnost uložiti napor i iskoristiti svoj autoritet na planu dodatne izgradnje i snaženja suradnje, s naglaskom na lokalne zajednice kako u HNŽ-u tako i na ostalim područjima entiteta i države.

„U mojoj zemlji i u meni osobno, Bosna i Hercegovina, ali i Vaša županija uvijek će imati istinskog prijatelja koji je spreman raditi na još snažnijoj povezanosti naših dvaju zemalja. Stabilnost ovog prostora bitna je za cijelu Europu, a kako su Europska unija i Japan strateški partneri i kako dijele iste vrijednosti, nastavit ćemo podržavati reforme i razvojne projekte odnosno europski put BiH u koji snažno vjerujemo“, poručio je veleposlanik Makoto.

Podijeli objavu