Naslovnica POLITIKA Nakon “zveckanja oružjem” Klub Hrvata zatražio informacije o tome što se proizvodi...

Nakon “zveckanja oružjem” Klub Hrvata zatražio informacije o tome što se proizvodi u namjenskoj industriji F BiH

Podijeli objavu

Redovitu sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja je danas održana pod predsjedanjem Tomislava Martinovića, brojni izaslanici iz Kluba Hrvata iskoristili su za postavljanje izaslaničkih pitanja i inicijativa.

Izaslanik Damir Džeba uputio je pitanje predsjedniku Vlade F BiH Fadilu Novaliću, a odnosi se na provedbu Odluke Ustavnog suda BiH iz 2006. godine i usklađivanje Zakona o grbu i zastavi F BiH s Ustavom BiH. „Navedenom presudom Ustavnog suda BiH utvrđeno je da članci 1. i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH nisu u skladu s člankom II/4. Ustava BiH kao i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije iz Aneksa I na Ustav BiH. Tada je naloženo da se u roku od šest mjeseci od dana objave ove odluke u Službenom glasniku BiH usuglase članci 1 i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije BiH sa Ustavom BiH“, podsjetio je izaslanik Džeba.

„Pitam Fadila Novalića, predsjednika Vlade FBiH, što je učinjeno i što je poduzeo kako bi se provela Odluka Ustavnog suda BiH te usuglasio Zakon o grbu i zastavi Federacije s Ustavom FBiH uz obrazloženje da je od presude Ustavnog suda prošlo 15 godina“, naveo je u svojemu pitanju izaslanik Džeba.

Jedno od pitanja izaslanika Kluba Hrvata odnosilo se na aktualno „zveckanje oružjem“, a predsjedniku Vlade F BiH, a postavila ga je izaslanica Zdenka Džambas.

„Budući da Vlada Federacije BiH postavlja Nadzorne odbore kao i upravu poduzeća namjenske proizvodnje čiji je većinski vlasnik te, temeljem toga, ima informacije o vrsti proizvodnje, količini, prodaji i izvozu proizvedenog, kao i financijske dokumente te ostale podatke o poslovanju navedenih poduzeća, tražim da mi Vlada Federacije BiH dostavi informacije o svim poduzećima namjenske industrije čiji je većinski vlasnik za posljednje obračunsko razdoblje te da mi se uz pomoć resornog federalnog ministra, dostave i podatci o pouzećima koja se bave namjenskom industrijom, a u privatnom su vlasništvu“, stoji u pitanju izaslanice Džambas.

Postavljeno pitanje obrazložila je činjenicom da u posljednje vrijeme putem medija pojedini političari informiraju javnost kako BiH ima tenkove, svoju pušku, dronove te razne druge vrste lakog i teškog oružja i oruđa.

„Pravo je javnosti da ima takve informacije, ali je isto tako pravo i nas u Parlamentu Federacije BiH da imamo točnu i provjerenu informaciju o ovoj vrsti proizvodnje, posebno imajući u vidu aktualni politički trenutak u BiH i Federaciji BiH“, istaknula je izaslanica Džambas te podsjetila kako dolazi iz Novog Travnika koji je u bivšoj državi prepoznatljiv po namjenskoj industriji čiji je rad nakon rata obavijen velom tajne.

Izaslanik Tomislav Mandić uputio je nekoliko pitanja JP „Autocesta“ Federacije BiH, a odnose se na proceduru odabira izvođača radova na izgradnji tunela Kvanj, uključujući i odluku direktora poduzeća o smjeni Povjerenstva za evaluaciju ponuda te po saznanjima koje je iznio, sumnjivog odabira ponuda. „Je li cilj zaustaviti gradnju autoceste kroz Hercegovinu ili brojanje krvnih zrnaca“, zapitao se Mandić.

Zašto povratnika u srednjobosanske općine Jajce i Dobretići nema među korisnicima projekta obnove i povratka Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica F BiH. „želi li se na ovaj način ostaviti pustim ovaj kraj“, upitao je izaslanik Marko Saraf.

Pored pitanja, izaslanici u Klubu Hrvata uputili su i nekoliko inicijativa.

Damir Jurišić, uputio je inivcijativu za osnivanjem podružnice Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Federacije BiH u Hercegovini kako bi se ovoj kategoriji stanovnika s područja Hercegovine olakšalo ostvarivanje njihovih prava jer sjedište Fonda koje je u Sarajevu za neke od njih udaljeno je i do 200 km.

Upućen apel stanovnicima F BiH: Cijepite se jer boljeg načina borbe protiv Covid-19 nemamo

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH primio je k znanju nekoliko Informacija o epidemiološkoj situaciji Covid-19 u Federaciji BiH s prijedlogom naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva. Uz konstataciju da je BiH i dalje vodeća u Europu po broju smrtnih slučajeva, dok je prema postotku cijepljenih na samome dnu, najviše rasprave izazvalo je pitanje cijepljenja.

„Prije nekoliko mjeseci u ovom Parlamentu raspravljalo se o tomu da nemamo dovoljno cjepiva. Cjepiva sada ima dovoljno, dosta je toga i propalo, a mi i dalje imamo nizak postotak cijepljenih, tek oko 25 posto stanovnika primilo je obje doze“, istaknuo je Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata.

U kontekstu povećanja broja cijepljenih iz Doma naroda upućen je apel stanovnicima ovog entiteta za masovnijom imunizacijom.

„Apeliram na stanovnike u Federaciji BiH da se cijepe jer to je i dalje najučinkovitiji način borbe protiv zaraze Covid-19 i boljeg nemamo. Na taj način spašavamo i ljudske živote ali i spriječavamo cijeli niz negativnih pojava koje prate epidemiju“, poručio je Tomislav Martinović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Martinovićevu konstataciju potvrdili su i podatci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH koje je izaslanicima prenijela epidemiologinja Mia Blažević.

„Od 518 pacijenata, koliko ih je trenutačno u bolnicama u FBiH zbog zaraze Covid-19, samo njih 10,4 posto su cijepljeno je s obje doze“, kazala je Blažević te najavila skori sastanak stručnog savjetodavnog tijela koje će vjerovatno odobriti cijepljenje i trećom dozom određenih skupina pacijenata među kojima su i hemodijalizni te onkološki.

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su i nekoliko zakonskih rješenja. Među ostalim i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini Federacije BiH kao i Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.

U formi nacrta, potporu izaslanika dobio je Zakon o ustanovama socijalne zaštite Federacije BiH dok je potpora Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kao i Nacrtu zakona o dopunama Zakona o vijeću zaposlenika izostala. Dom naroda u današnjem zasjedanju usvojio je i Odluku o usvajanju Programa razvoja zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih nesreća u Federaciji BiH za razdoblje od 2021. do 2028. godine.

Podijeli objavu