Naslovnica KULTURA Članovi HKUD-a sv. Marko Vionica sudjelovali na znanstveno – stručnom skupu posvećenom...

Članovi HKUD-a sv. Marko Vionica sudjelovali na znanstveno – stručnom skupu posvećenom očuvanju kulturne baštine

Podijeli objavu

Prošli vikend članovi HKUD-a sv. Marko Vionica sudjelovali su na Znanstveno – stručnom skupu “Digitalizacija, arhiviranje i očuvanje kulturne baštine 2021.”, s naglaskom na nematerijalnu kulturnu baštinu koji je održan u Širokom Brijegu.

Skup se odvijao pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a suorganizatori su sekcije CIOFF-a BiH i udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava iz BiH.

Na znanstveno-stručnom skupu obrađivale su se teme iz područja primjene UNESCO-ovih preporuka o očuvanju nematerijalne kulturne baštine, korištenja digitalnih alata i platformi za računalnu obradu i pohranu podataka kao i prezentacija projekata udruga koje se bave ovom tematikom.

Uz mnoge predavače okupljenima se obratila i Magdalena Tovornik, bivša veleposlanica Republike Slovenije u UNESCO-u, prof. dr. Enrih Merdić predsjednik CIOF-a Hrvatske te ujedno i potpredsjednik južnoeuropskog sektora CIOF-a, dr. sc. Koraljka Kuzman Štogar, dr. sc. Lana Šehović Paćuka, dr. sc. Vlatka Lemić, dr. sc. Krešimir Rakić i mnogi drugi. Svi predavači posebno su istaknuli važnost podizanja svijesti o očuvanju kulturne baštine, ponajprije kod mlade populacije na platformama kojima se u digitalnom dobu služe.

Na skupu je i Damir Mandarić, predsjednik HKUD-a sv. Marko Vionica predstavio rad društva i manifestaciju koju društvo organizira te ukazao na važnost održavanja iste te kao i potrebu za većom podrškom radu kulturno-umjetničkim društvima.

Brotnjo.info

Podijeli objavu