Naslovnica KULTURA Objavljena knjiga drama Šimuna Šite Ćorića “Kad su šutjela zvona”

Objavljena knjiga drama Šimuna Šite Ćorića “Kad su šutjela zvona”

Podijeli objavu

Knjigu dramskih tektova Šimuna Šite Ćorića “Kad su šutjela zvona – Glazbeno-poetski i drugi igrokazi” objavio je zagrebački nakladnik Glas Koncila.

Ako bismo Ćorićeve dramske i pseudodramske tekstove htjeli nekako uglaviti u kontekst dramske tradicije i suvremenih dramskih strujanja, našli bismo se, smatra autor predgovora Damir Pešorda, u stanovitim poteškoćama.

“U njegovu dramskom pismu isprepliću se odjeci bogate tradicije crkvenih prikazanja i pučkih blagdanskih igrokaza te bogate franjevačke književnosti namijenjene poučavanju i duhovnom uzdizanju puka s utjecajima europskog teatra Bertolta Brechta i suvremenoga angažiranog kazališta”, ističe Pešorda i dodaje kako je to sve opet prožeto medijskom osviješćenošću autora i njegovim kanautorskim nagnućima.

U knjigu je uvršteno dvadeset dramskih tekstova svrstanih u tri dijela: “Kad su šutjela zvona”, “Jednom u Betlehemu” i “Jednom na Golgoti”.

Šimun Šito Ćorić rođen je u Paoči kod Čitluka 1949. godine. Hrvatski je pjesnik, esejist, putopisac, prozaist, dramski pisac i antologičar. Školovao se u Gradnićima, Čitluku, Splitu, Dubrovniku, Sarajevu Luzernu, a u u SAD-u je završio studij engleskog na The Catholic University of America, Washington, D.C, a magisterije iz psihologije u New Yorku na Columbia University te na Detroit University u Detroitu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Psiholog i kantautor poznat je kao autor brojnih knjiga literarnog i znanstvenog sadržaja, te cijelog niza nosača zvuka.

Knjige i tekstovi prevedeni su mu na engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski. Uvrštavan je u brojne domaće i strane antologije.

Redovit je profesora psihologije na sveučilištima u Mostaru i Zagrebu.

Živi u Švicarskoj, gdje je u dva mandata bio nacionalni koordinator Hrvatskih katoličkih Misija u toj zemlji.

Hina

Podijeli objavu