Naslovnica CRKVA Biskup Palić u mostarskoj katedrali zaredio petoricu đakona

Biskup Palić u mostarskoj katedrali zaredio petoricu đakona

Podijeli objavu

Po posvetnoj molitvi i polaganju ruku mostarsko-duvanjskoga biskupa i trebinjsko-mrkanskoga upravitelja mons. Petra Palića, tijekom svečanoga misnog slavlja u mostarskoj prvostolnici u subotu, 30. listopada, u 11 sati, sveti red đakonata primila su petorica kandidata: don Nikša Pavlović za Trebinjsku biskupiju te kandidati Hercegovačke franjevačke provincije fra Franjo Ćorić, fra Ivan Hrkać, fra Franjo Markić i fra Ivan Slišković.

Obraćajući se ređenicima biskup je na kraju propovijedi poručio: „Dragi kandidati, istina je, ostavili ste mnogo, mnogo ćete i primiti. Ali, ako sve ostavite, primit ćete nasljedstvo koje će zasjeniti najsvijetlije blago ove zemlje. Kada se odričemo nečega za Isusa, Isus nam vraća nešto što je bolje od onoga što smo žrtvovali. Napustili smo svoju kuću. Bog nam daje svoju Crkvu. Ostavili smo braću i sestre i majku. Bog nas daje jedne drugima, braću i sestre i majke u Kristu. Napustili smo svoju zemlju, posjede gdje nam je bilo ugodno. Bog osigurava sve što nam je potrebno gdje god idemo. Što je rekao apostolu Pavlu kad se suočio s progonom? ‘Ne boj se… jer mnogo je naroda mojega u ovom gradu’ (Dj 18,9-10). U Kristu ništa ne gubimo, čak i ako nam stvari oduzmu progonom. Patnja radi Krista i evanđelja dokazuje da uistinu pripadamo Bogu. To je Isusov put. Hodajte smjelo, ponizno i hrabro tim putem, a zagovor Blažene Djevice Marije, Majke Crkve, sv. Josipa, sv. Franje, te Svih svetica i svetaca Božjih bit će vam izvor sigurnosti i utjehe na putu za Kristom.“

Kandidati su izrazili spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova te poštovanje i poslušnost dijecezanskom biskupu i zakonitom redovničkom poglavaru. Biskup Palić polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima je podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni, uz pomoć svojih župnika, obukli liturgijsku odjeću i na kraju obreda primili evanđelistar iz biskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a zatim pristupili služenju kod oltara.

Svečanosti su nazočili rodbina, prijatelji i župljani ređenika. Ljepoti svečanosti pridonio je katedralni zbor Marija, pod vodstvom maestra don Dragana Filipovića i uz orguljašku pratnju s. Matee Krešić.

Cnak.ba

Podijeli objavu