Naslovnica ZANIMLJIVOSTI 32 godine od prvog koncerta u domu „Pododaci”

  32 godine od prvog koncerta u domu „Pododaci”

  Podijeli objavu

  Prvi koncert u tada novoizgrađenom domu „Pododaci“ u Gornjem Velikom Ograđeniku održan je 26.listopada 1989. godine. Gostovao je tadašnji najpoznatiji hrvatski pjevač domoljubnih pjesama, pokojni Ivo Fabijan.

  Iako je koncert s velikom sumnjom odobren od strane tadašnje milicije na koncertu se okupilo oko 900 ljudi, mladi i stariji generacija. Atmosfera je bila fantastična, a narod je bio oduševljen kao i sam Ivo Fabijan, koji se nije nadao toliko velikom koncertu i odazivu naroda u jednomu malom mjestu.

  Dobro se sjećamo Ivo je na početku pozdravio sve nazočne a posebno je pozdravio one koji su došli „po zadatku“. Na koncertu su bili svećenici i časne sestre koji su tada djelovali u župi Čerin na čelu sa župnikom fra Berislavom Kutlom.

  Inače ovaj i sve naredne koncerte fratri su najavljivali u župnim obavijestima, što je doprinijelo ovako velikoj posjećenosti.

  Najveći koncert održan je na božićni Ivandan 27. prosinca 1989. godine kada je gostovalo „Prljavo kazalište“ tada daleko najpopularnija grupa u Hrvatskoj koja je samo dva mjeseca ranije, 18. listopada 1989. godine, održala onaj poznati koncert na trgu u Zagrebu pred preko 250.000 posjetitelja. Dakle samo 70 dana poslije tog koncerta održan je ovaj veliki koncert u domu „Pododaci“, a vrijeme je bilo vrlo hladno s jakom burom, gdje je prodano nevjerojatnih 1.300 ulaznica.

  Na isti datum naredne godine (27. prosinca 1990. godine) održan je drugi koncert „Prljavog kazališta“ u istoj dvorani. Koncerti koji su u to vrijeme održani su „Tuti Fruti band“ 07. siječnja 1990. godine, Jasmin Stavros dva koncerta 28. siječnja 1990. godine i na mali Uskrs iste godine.

  U domu “Pododaci” gostovali su još Magazin, Jura Stublić i Film te Vlado Kalemberg i Srebrena krila. Na svim koncertima prodano je od 600 do 1.300 ulaznica. Za sve izvođače peklo se po dvoje troje janjaca čime su svi bili posebno oduševljeni.

  Izvođači su bili iznenađeni s dobrodošlicom i velikim odazivom publike, a koncerti su prolazili bez ikakvih incidenata i velikim feštama i oduševljenjem nazočnih, tako da su koncerti umjesto dva sata trajali i duže, posebno koncert Jasmina Stavrosa koji je tajao čak četiri sata.

  Sve se događalo u malom Broćanskom selu koje tada nije imalo ni kafića i u koje izvođači nisu sami znali doći pa se po njih moralo ići u Široki Brijeg ili Čitluk.

  Narod je bio oduševljen jer spomenute pjevače se rijetko viđalo uživo, prilika za to je bila jedino na televiziji.

  Uz koncerte su vezane i mnoge anegdote koje se i danas prepričavaju. Organizaciju koncerata radili su sami mještani Gornjih Ograđenika, a pregovore i kontakte sa menadžerima vršio je Slobodan Odak u suradnji sa gospodinom Mićođ Klišaninom iz Šuice koji je organizirao koncerte u domu u Šuici i svi koncerti su održavani jedan dan u Šuici, a sljedećet dana u domu „Pododaci“ što je puno olakšalo dovođenje svih ovih popularnih pjevača.

  Brotnjo.info

  Podijeli objavu