Naslovnica ZANIMLJIVOSTI Posjet Blagaju – rodnoj grudi kraljice Katarine Kosače

  Posjet Blagaju – rodnoj grudi kraljice Katarine Kosače

  Podijeli objavu

  U organizaciji Gradskog odbora Mladeži HDZ BiH Mostar danas, 25. listopada, obilježena je obljetnica 543. godine od smrti kraljice Katarine Kosače u Blagaju, na njenoj rodnoj grudi.

  Vjersku je pouku primila od bosanskih franjevaca koji su joj poslije bili dvorski kapelani. Zajedno s mužem promicala je katoličku vjeru. Među ostalim, sagradila je crkvu Sv. Katarine u Jajcu. Nakon muževe smrti ostade udovicom s dvoje nejake djece. No ostala je i dalje kao kraljica majka na dvoru posljednjega bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

  Nakon pada Bosne 1463. godine, i kraljeva pogubljenja, ona se spašava bijegom u Dubrovnik, potom u Rim, a djeca su joj odvedena u tursko zatočeništvo gdje su poslije i poturčena.

  Kad je osjetila da joj se bliži čas imenuje papu Siksta IV. i njegove nasljednike baštinicima bosanskoga kraljevstva, s tim da ga predaju njezinu sinu Sigismundu, odn. njezinoj kćeri Katarini ako se s islama vrate katoličkoj vjeri. Inače, Sveta stolica ostaje vlasnicom bosanskoga kraljevstva.

  Ovo je prvi put da se na ovakav način obilježava obljetnica smrti Katarine Kosače te se nadamo kako će u budućnosti prijeći i u tradiciju.

  Podijeli objavu