Naslovnica POLITIKA Španjolska veleposlanica u nastupnom posjetu kod predsjednika Hercega

Španjolska veleposlanica u nastupnom posjetu kod predsjednika Hercega

Podijeli objavu

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije danas je primio u nastupni posjet Nj.E. Maríu Teresu Lizaranzu Perinat, novu veleposlanicu Kraljevine Španjolske u BiH, u čijoj je pratnji bio i počasni španjolski konzul Pierino T. Deldum.

Uz razgovor o aktualnim zbivanjima u BiH, s naglaskom na nužnost provedbe reformi Izbornoga zakona i osiguranja legitimnoga predstavljanja ravnopravnih naroda na svim razinama vlasti, Herceg i Perinat govorili su i o mogućnostima jačanja izravne gospodarske suradnje Španjolske s jedinicama lokalne samouprave u HNŽ-u, poglavito u Mostaru.

Čestitavši veleposlanici današnji Nacionalni dan Španjolske, predsjednik Herceg istaknuo je izniman potencijal vjerskoga turizma u Hercegovini, naglasivši kako bi veliko interesiranje hodočasnika iz Španjolske, ali i zemalja s prostora Južne i Središnje Amerike za svjetski poznato marijansko svetište u Međugorju, bilo dobro kanalizirati preko Madrida i Barcelone, uspostavom izravnih letova iz tih dvaju odredišta za Mostar.

„Vlada HNŽ spremna je pružiti maksimalnu potporu Gradu Mostaru u toj priči, slično onomu što smo uradili i s Eurowingsom. Nadalje, cijenili bismo španjolsku pomoć i u drugim područjima, između ostalog, u razmjeni bogatih iskustava s povlačenjem sredstava iz europskih fondova, u čemu se Španjolska osjetno iskazala“, kazao je Herceg, istaknuvši kako su sveze Španjolske i ovoga prostora duboke i duge, ali i kako ima prostora dodatno ih razvijati i jačati.

Zahvalivši se na dobrodošlici i prijamu, veleposlanica Perinat obećala je prenijeti prijedloge predsjednika Hercega mjerodavnim razinama u svojoj zemlji, poručivši kako će iskoristiti svoj autoritet za potporu razvitku HNŽ-a, Hercegovine i BiH u svim segmentima u kojima bude u mogućnosti pomoći.

Podijeli objavu