Naslovnica CRNA KRONIKA Dvije godine od smrti Lane Bijedić, istraga pred obustavom

Dvije godine od smrti Lane Bijedić, istraga pred obustavom

Podijeli objavu

Misteriozna smrt devetnaestogodišnje Lane Bijedić iz Mostara, koja je prije dvije godine potresla cijelu regiju, još nije razjašnjena, a istraga koja je nakon tapkanja u mjestu došla do zida je pred obustavom jer nema dokaza da je počinjeno kazneno djelo ubojstva.

Tužitelj Josip Aničić koji vodi istragu od prvog dana, kad je tijelo nesretne djevojke pronašao ribar u plićaku rijeke Studenčice ispod vijadukta autoceste u Studencima, između Čapljine i Ljubuškog, za Klix.ba kaže kako istraga ne miče s mjesta.

Naglašava kako nema dokaza da je počinjeno kazneno djelo ubojstva na koje su upućivali obdukcijski nalazi za kojim se tužiteljstvo vodilo od početka istrage.

“Ovo je kompleksan slučaj i sve vodi tome da ću istragu obustaviti zbog nepostojanja dokaza da je kazneno djelo počinio netko treći, tako da se slučaj može ponovno otvoriti ako se pojavi bilo kakav dokaz koji bi nam pomogao da riješimo slučaj”,rekao je Aničić za Klix.ba.

Objasnio je kako će do službene obustave istrage sa mogućnosti da se otvori ponovno trebati određen vrijeme, jer treba uraditi detaljno obrazloženje koje će sadržavati 200 do 300 stranica.

“U obrazloženju će pisati svi iskazi svjedoka i bit će upisani svi materijalni dokazi i vještačenja, kao i razlozi obustave i potrebe za mogućnosti ponovnog otvaranja istrage, zbog čega je potrebno dosta vremena”, pojasnio nam je tužitelj ŽZH koji vodi istragu od prvog dana.

Podsjetio da je obducent Dražen Damjanjuk uradio obdukciju tijela prije dvije godine i zaključio da je nesretna djevojka “udarana, davljena i bačena u rijeku” i da je po tom nalazu Tužilaštvo slučaj vodilo kao ubojstvo od prvog dana.

Ali suprotno mišljenje za Tužiteljstvo ŽZH sačinio je forenzički vještak za patologiju Univerziteta u Glasgowu John Clark, kojeg je Haški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolini Srebrenice.

U rezultatima vještačenja, urađenim na osnovu foto dokumentacije i nalaza Clark tvrdi da povrede koje su utvrđene na tijelu nesretne djevojke nisu mogle biti posljedica ljudskih udaraca, nego kao posljedica udara tijela o tvrđu podlogu i da se radilo o padu s vijadukta, prvenstveno desnom stranom tijela te da nije posrijedi ubojstvo.

Ali Damjanjuk ostaje pri svom nalazu koji je sačinio nakon obdukcije i smatra kardinalnom pogreškom činjenicu da je tijelo nesretne Lane majka kremirala u Beogradu.

Suprotstavljena mišljenja dva stručnjaka bila su dodatno opterećenje za istražitelje koji su, između ostaloga, ispitali sve vozače vozila koji su se u spornom razdoblju kretala na dionici ceste Čapljina – Ljubuški, a u čemu su pomogle nadzorne kamere i snimljene registarske oznake.

Aničić tvrdi da su analize svih iskaza i svjedoka rađene u nekoliko navrata u dovođenju sa materijalnim dokazima, video snimcima i podacima iz mobitela Lane Bijedić, ali da ništa od toga nije napravilo pomake u istrazi.

Najviše se dokaza očekivalo u vještačenju mobitela, ali kako nam je Aničić kazao na kraju ipak nije nađeno ništa što bi upućivalo na to da je počinjeno kazneno djelo.

“Pronađene su fotografije koje su rađene s mosta prema rijeci, odnosno mjestu gdje je tijelo pronađeno, ali nema ništa što bi upućivalo na to da je počinjeno kazneno djelo”, kazao je Aničić.

Vještačenje mobitela je pokazalo da je nesretna djevojka dva tjedna prije smrti na internetu pretraživala pojmove vezane za samoubistvo, što je jedan od indikatora da je to i učinila.

Tijelo Lane Bijedić je kobne nedjelje 6. listopada 2019. godine pronašao mještanin koji je krenuo u ribolov u Sudenčici ispod vijadukta autoceste A1 Studenci koji vodi prema Bijači.

U rekonstrukciji njezinog kretanja, koja je urađena u prvom tjednu od smrti, utvrđeno je da se djevojka autobusom zaputila do Čapljine, odakle je sa stanice pješačila kilometrima sve do naselja Trebižat, gdje joj se gubi trag. Kasnije je utvrđeno da je Lana viđena i na vijaduktu Studenci koji vodi prema Bijači, a ispod kojeg je pronađeno njezino tijelo.

Snimila ju je i nadzorna kamera, a dodatno je utvrđeno da je mjesto na kojem je njezino tijelo pronađeno snimljeno i na njezinom mobilnom telefonu netom prije događaja.

Lana Bijedić iz Mostara je kobne nedjelje 6. listopada 2019. godine trebala otputovati u Sarajevo gdje je upisala fakultet. Dvanaestog listopada je njezino tijelo kremirano u Beogradu – piše Klix.ba.

Podijeli objavu