Naslovnica ZANIMLJIVOSTI “Dječji tjedan” u HNŽ-u

  “Dječji tjedan” u HNŽ-u

  Podijeli objavu

  Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ i Centar za psihološku potporu „Sensus“, u sklopu obilježavanja „Dječjeg tjedna“ pokreću kampanju posvećenu zaštiti mentalnoga zdravlja djece pod nazivom „Ono što se izvana ne vidi“.

  „Ono što se izvana ne vidi“ je kampanja podizanja svijesti koja ima za cilj potaknuti djecu i mlade da počnu govoriti o svom mentalnom zdravlju. Kako netko izgleda izvana ne odražava nužno kako se

  uistinu osjeća iznutra, zbog čega je važno biti empatičan i pružati potporu onima koji se bore s mentalnim zdravljem.

  Ono što je prepoznato od strane psihologa i psihoterapeuta je da umjetnost i kreativno izražavanje imaju važnu ulogu u očuvanju mentalnog zdravlja kroz pružanje pomoći, promicanje blagostanja i stvaranje prostora za društvenim povezivanjem. Izražavanje kroz umjetnost može imati snažan i dugotrajan učinak na opće i mentalno zdravlje.

  Aktivnost podrazumijeva vrlo jednostavnu kreativnu akciju – nošenje jednog odjevnog predmeta izvrnuto. Jednostavna, laka za implementiranje, akcija je jedan od načina uključivanja učenika u rasprave o emocionalnoj stabilnosti i mentalnom zdravlju.

  Ove godine, tijekom Dječjeg tjedna, pozivamo sve naše građane da na jedan dan nose neki odjevni problem „izvrnuto“ kako bi na simboličan način pokazali da se mnoge stvari, poput problema s mentalnim zdravljem, ne vide uvijek izvana.

  Kampanja će biti promovirana na društvenim mrežama, korištenjem hashtaga: #OnoŠtoSeIzvanaNeVidi.

  Istodobno, planirane su kreativne radionice usmjerene na promoviranje mentalnoga zdravlja ranjive djece na području HNŽ. Sudionici radionica su štićenici tri institucije na području Hercegovačko-neretvanske županije: Javna ustanova Dječji dom Mostar, Majčino selo-selo za nezbrinutu djecu i Dom za djecu bez roditeljskog staranja “IVAN PAVAO II”.

  Djeca u ovim institucijama će putem jednosatne radionice biti u prigodi da kroz svoje likovne radove o temi mentalnoga zdravlja iskažu svoju kreativnost i viđenje važnosti mentalnoga zdravlja za njih.

  Za najaktivnije dijete iz sve tri institucije koje sudjeluju u radionici unutar svoje institucije bit će dodijeljena prigodna nagrada od strane Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.

  Radionice će biti održane u razdoblju od 5. do 8. listopada 2021. u dogovoru s institucijama.

  Podijeli objavu